Αχαΐα – Στροφυλιά: Ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, ούτε στάση στο δάσος

Μία καλύτερη, διαφορετική και ουσιαστικότερη ανάγνωση της κυβερνητικής απόφασης για παράταση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε προστατευόμενα δάση, άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην περιοχή της Στροφυλιάς, που προς στιγμήν διαμόρφωσε καθεστώς «ασφυξίας» για λουόμενους και καταστηματάρχες στην παραλία της Καλογριάς, αλλά και στη γειτονική του Γιανισκαρίου.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και τη Δασική Υπηρεσία, πήραν το θέμα πάνω τους, αναλαμβάνοντας από χθες νωρίς το μεσημέρι ενεργό δράση και διευκολύνοντας με νόμιμα μέτρα τη λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων εν μέσω κορύφωσης του καλοκαιριού, χιλιάδων επισκεπτών όπως και ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Η κοινή απόφαση – που όμως σε κάθε περίπτωση φέρει τη «σφραγίδα» της ΕΛΑΣ – επιτρέπει κανονικά τη διέλευση των οχημάτων προς τις παραλίες, απαγορεύει όμως αυστηρά την οποιαδήποτε στάση, στάθμευση και πολύ δε περισσότερο την όποια δράση εντός του οικοσυστήματος της Στροφυλιάς.

 Περιπολικά με αστυνομικούς και υπηρεσιακά οχήματα με δημοτικούς και δασικούς υπαλλήλους, «σαρώνουν» όλο το εύρος του σπάνιου δάσους, με κορδέλες και κώνους που ειδοποιούν για τα παραπάνω, ενώ έλεγχος διεξάγεται σε διερχόμενους οδηγούς που «συλλαμβάνονται» να «λοξοδρομούν» μέσα σε δρομάκια και άλλα περάσματα και δεν ακολουθούν τον κεντρικό δρόμο προς τις δημοφιλείς ακτές.

Της θετικής εξέλιξης είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου ΔΑ Σπ. Μυλωνά στον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Δυτικής Ελλάδας – υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη, με την οποία του ζητούσε να επιτραπεί η πρόσβαση σε Καλογριά και Γιανισκάρι, προστατεύοντας τα δάση. «Είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την προστασία του πλούτου μας και την ελεύθερη πρόσβαση στις δημοφιλείς παραλίες μας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι εφικτό αφού εξαιρούνται της απαγόρευσης θαλάσσιες περιοχές, με τη διαβεβαίωση ότι ο δήμος δύναται να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές στο δύσκολο έργο «για να συνεχιστεί κανονικά η ζωή» όπως τόνισε.

 Πάντως, μέχρι και χθες το βράδυ, σε έγγραφο ερώτημα που έχει σταλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας – ταξίαρχο Ιωάννη Κυριακόπουλο, δεν είχε δοθεί καμία απάντηση για το ακριβές καθεστώς απαγόρευσης μέχρι την Παρασκευή.

 

Το σχέδιο που υλοποιούν το Αστυνομικό Τμήμα και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», προβλέπει πως, εφόσον γεμίζουν με οχήματα τα τρία δημοτικά πάρκινγκ στην ακτή της Καλογριάς, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση στο Δάσος της Στροφυλιάς, οπότε και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση ΙΧ προς την παραλία, μέχρι αποσυμφόρησης των χώρων που αράζουν τα αυτοκίνητα.