Αχαΐα: Το ρωσικό «θηρίο» στη φωτιά της Ζήριας ΦΩΤΟ

Περισσότεροι από 50 πυροσβέστες και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το ρωσικό «θηρίο» Beriev Be-200, επιχείρησαν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Ζήρια Αχαΐας με κατεύθυνση την Ανω Ζήρια, καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η κινητοποίηση του τοπικού Πυροσβεστικού Σώματος ήταν άμεση, με ισχυρές επίγειες δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην περιοχή 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ άμεσα δόθηκε εντολή για τη συνδρομή εναέριων μέσων. Συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος έκαναν 5 αεροσκάφη (2 πετζετέλ, ένα καναντέρ, ένα ελικόπτερο έρικσον και το Βeriev BE -200), συμβάλλοντας  στην καθοριστική ανάσχεση της φωτιάς και στο έργο των επίγειων δυνάμεων.

ΑΝΕΜΟΙ
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι περίπου δυο ώρες μετά την εκδήλωσή της, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε, έχοντας κάψει τουλάχιστον 20 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Την ευθύνη και τον συντονισμό των δυνάμεων, είχαν ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Γιώργος Πουρναράς και ο περιφερειακός διοικητής Δυτικής Ελλάδας αντιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης. Παρούσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ήταν η συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αντιστράτηγος εα της ΕΛΑΣ, Ευσταθία Γιαννιά.
Ερευνα για τα ακριβή αίτια και συνθήκες πρόκλησης της πυρκαγιάς διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου.