ΑΧΑΪΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αισιοδοξία για το 2022

Το 2021 ετοιμάζεται για να φύγει τουριστικά, ενώ το 2022 έρχεται με τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους που ασχολούνται με το όλο θέμα να μιλούν για μία ελπιδοφόρα χρονιά που εφόσον όλα πάνε καλά μπορεί να φέρει τον κλάδο πίσω στο 2018 και στο 2019.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρη Διαμαντόπουλο τα μηνύματα που έρχονται για το 2022 είναι αρκετά ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η νέα καλοκαιρινή σεζόν θα βγάλει τον τουρισμό από την απομόνωση και τα μέτρα που τον έχουν φέρει σε μία τεράστια πτώση.

«Ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο. Όσο ζούμε ελπίζουμε για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι αρκετά ενθαρρυντικά για το νέο έτος και δείχνουν από τώρα ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την χώρα μας από τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Αρκεί να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την πανδημία και να αυξηθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί, έτσι ώστε ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο και να προστατευθεί από τον ιό».

Την ίδια άποψη έχει για το 2022 και ο διευθυντής του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας.

«Η επιβατική κίνηση που είχαμε το φετινό καλοκαίρι αφήνει αρκετά περιθώρια για την ανάκαμψη του τουρισμού. Δεν φτάσαμε το επίπεδο του 2019, αλλά είχαμε πολύ περισσότερη κίνηση από το καλοκαίρι του 2020.

Τα μηνύματα που έρχονται έτσι για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν του 2022 είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρα για τον τουρισμό της χώρας μας, κυρίως από τους επισκέπτες του εξωτερικού, εκεί δηλαδή που είχαμε μεγάλη πτώση τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας.

Αν όλα πάνε καλά ίσως μάλιστα να επιστρέψουμε στα επίπεδα της κίνησης που είχαμε το 2018 και το 2019 πριν από τον κορωνοϊό, κάτι που θα είναι αρκετά σημαντικό για την οικονομία μας, αλλά και για χιλιάδες επιχειρήσεις».

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον έχουμε ξεπεράσει το θέμα του ιού με τη δημιουργία ενός υψηλού ποσοστού για το τείχος της ανοσίας, το 2022 φαίνεται ότι θα είναι το έτος που ο τουρισμός θα έχει αφήσει πίσω του το σκοτάδι της πανδημίας.

Κι από εκεί θα ξεκινήσει η περίοδος της ανάκαμψης που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου θα εκτοξεύσουν τον τουρισμό την πενταετία 2023-2028. Με μία βέβαια προϋπόθεση: Μέχρι τότε να έχει εμβολιαστεί ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.