Αιγιάλεια – Ζήρια: Φάκελος φωτιά χωρίς πόρισμα για τα αίτια

Ακούστηκαν πολλά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η δεύτερη   φωτιά στη Ζήρια, για τα αίτια που την προκάλεσαν, αλλά και τους λόγους που αυτή γρήγορα επεκτάθηκε γρήγορα για να κάψει χιλιάδες στρέμματα ελατόδασους, πάνω από 12.000 ελαιόδεντρα αλλά και υποδομές επιχειρήσεων, σπίτια, αγροικίες και αποθήκες.

Από τότε μέχρι σήμερα, ουδείς αρμόδιος μπήκε στη διαδικασία έστω να εικάσει οτιδήποτε για τη «σπίθα» που έδωσε το μεγάλο πύρινο μέτωπο. Κι αυτό, όπως φαίνεται, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Οσα πρόσωπα, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, βρίσκονταν στο χωριό και είδαν από που και πως ξεπήδησαν οι φλόγες,   δεν δίστασαν αυτά που έλεγαν   στα καφενεία να τα επαναλάβουν ενόρκως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην οποία και εκλήθησαν.
Σύμφωνα με ανώτερες πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, όλα τα στοιχεία που έχουν περισυλλέξει, τόσο το τοπικό Ανακριτικό κλιμάκιο όσο και η το κλιμάκιο Εμπρησμών και Εγκλημάτων, της ΠΥ,καταλήγουν σε αδιέξοδο…που μάλλον «βολεύει», όπως σιγοψιθυρίζεται εσωυπηρεσιακά.
Αξιωματικοί της ΠΥ, έλεγαν χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε κανένα πόρισμα για τη Ζήρια».

Την ίδια στιγμή διαρροές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι κάποια ύποπτα στοιχεία για εμπρησμό ερευνώνται, όχι μόνο δεν επαναλήφθηκαν, αλλά αποδείχθηκαν …«στάχτη στα μάτια»!

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη εστία της Ζήριας,  προσήχθησαν και κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια ένας τεχνίτης με τον βοήθό του, οι ανακριτικές υπηρεσίες διαψεύδονται από τους ίδιους τους «δράστες», αφού διά του δικηγόρου τους αρνούνται πως ομολόγησαν ότι σε σπίτι Γερμανού εκτελούσαν οξυγονοκόλληση που προκάλεσε τη φωτιά και υποστηρίζουν ότι έβαφαν και άρα άδικα στοχοποιούνται στην κοινωνία. Η περίπτωσή τους όμως ακόμα κι ένα ξεκαθαρίσει στην τακτική δικάσιμο, μετά ένα έτους, σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει ο διπλός φάκελος «Ζήρια» αφού θα ήταν παράλογο να χρεωθεί εύκολα σ’ αυτούς η καταστροφή της περιοχής…βρίσκοντας εν ολίγοις εξιλαστήρια θύματα!

Πελοπόννησος