ΑΙΓΙΟ: Ο εξωσχολικός που έχει καταδικαστεί για παιδοφιλία… περνά στην αντεπίθεση;

Θα έχει και συνέχεια, και πολύ σύντομα μάλιστα, είτε αμιγώς δικαστική είτε εσωτερική πειθαρχική-διοικητική, το θέμα που αποκάλυψε χθες η «Πελοποννησος», με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου της Αιγιάλειας κατά του διευθυντή του σχολείου, κατηγορώντας τον ότι εκθέτει σε πιθανό κίνδυνο ανήλικα παιδιά-μαθητές, επιτρέποντας σε εξωσχολικό πρόσωπο να μπαινοβγαίνει στο χώρο του συγκροτήματος.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις (χθες ασχολήθηκαν σε εκπομπές τους ΕΡΤ, MEGA, ANT1, Star και πολλά πόρταλ) επειδή το συγκεκριμένο εξωσχολικό πρόσωπο έχει καταδικαστεί, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, για παιδοφιλία!

Καταρχάς, να γίνει η διευκρίνιση-επισήμανση ότι ο εξωσχολικός δεν έχει δώσει ως τώρα δικαίωμα με τη συμπεριφορά του καθόσον βρίσκεται εντός του σχολείου. Ομως το ζήτημα είναι ότι απαγορεύεται να μπαίνει στον χώρο του συγκροτήματος. Οπως απαγορεύεται να μπαίνει οποιοσδήποτε τρίτος, ειδικά σε δημόσιο χώρο δημοτικού σχολείου! Ούτε καν γονιός παιδιού του σχολείου δεν επιτρέπεται… Πόσω μάλλον κάποιος με επιβαρυμένο παρελθόν, η παρουσία του οποίου μπορεί να εκληφθεί, έστω και καθαρά θεωρητικά, ως εν δυνάμει απειλή για τα παιδιά!

Η πρώτη πληροφόρηση   για την επόμενη μέρα της κατάθεσης της αναφοράς-μήνυσης, είναι ότι επειδή δεν υπάρχει απόπειρα ή τέλεση συγκεκριμένου αδικήματος από τον εξωσχολικό, είναι πιθανό να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση. Ομως αυτή είναι, εφόσον συμβεί έτσι, η δικαστική πλευρά. Ακόμα κι αν η δικαιοσύνη κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, θα υπάρξει πειθαρχική συνέχεια. Δηλαδή, θα παρέμβουν και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας (ήδη έκανε την πρώτη κίνηση), ασκώντας έλεγχο επί εσωτερικών εκπαιδευτικών θεμάτων, ώστε να μην ξαναμπεί ποτέ σε χώρο του σχολείου ο «επίμαχος» εξωσχολικός, όπως και κανείς άλλος.

Η «Π» αποκαλύπτει σήμερα 3 ακόμα σοβαρές παραμέτρους:

⦁ Πρώτον: Η υπόθεση δεν είναι τωρινή. Εχουν γίνει και στο παρελθόν, και μάλιστα αρκετές φορές, νύξεις από στελέχη του εκπαιδευτικού χώρου προς τον Διευθυντή για να μην ξαναμπεί στο σχολείο ο εξωσχολικός. Οπως φαίνεται, ο διευθυντής έκρινε πως ο εξωσχολικός είναι ακίνδυνος, αγνόησε τις νύξεις που του έγιναν κι έτσι ο Σύλλογος Γονέων αναγκάστηκε να φτάσει στην ακραία επιλογή της μηνυτήριας αναφοράς.

⦁ Δεύτερον, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας έστειλε χθες το απόγευμα επείγουσα επιστολή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας με την οποία ζητά τη διενέργεια, άμεσα, Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για παραβίαση πρωτοκόλλου στην υπόθεση του εισερχόμενου εξωσχολικού ατόμου στο δημοτικό σχολείο.

⦁ Τρίτον: Στον φάκελο της υπόθεσης εμπεριέχονται φωτογραφίες που έχουν τραβήξει γονείς παιδιών του δημοτικού σχολείου και στις οποίες διακρίνεται ξεκάθαρα να μπαινοβγαίνει ο εξωσχολικός.

Επίσης, κυκλοφορεί από χθες η πληροφορία, ανεπιβεβαίωτη όμως, ότι ο διευθυντής του σχολείου έχει, ή σκέφτεται να, καταθέσει μήνυση κατά του προέδρου του Συλλόγου Γονέων προφανώς για συκοφαντική δυσφήμιση, θεωρώντας πως με την μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του τον προσβάλει και τον συκοφαντεί ως εκπαιδευτικό και ως άνθρωπο!

Η «Π» ζήτησε τις απόψεις τριών στελεχών από την Αιγιάλεια που είναι σε απόλυτη γνώση της υπόθεσης.

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος (διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας):
«Ενημερωθήκαμε για το συμβάν. Μας κοινοποιήθηκε από τον γονέα που έκανε την καταγγελία η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε. Δεν μπορώ να πω το παραμικρό ακόμα, αφού το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης. Ομως, επειδή πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα, που αφορά το σχολείο, ζητήσαμε άμεσα να δοθούν από τον διευθυντή του σχολείου έγγραφες εξηγήσεις. Να ακούσουμε, δηλαδή, και τη δική του πλευρά για τα γεγονότα. Ευελπιστούμε να έχουμε άμεσα την τοποθέτησή του, ώστε να δούμε αν συντρέχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης. Από τις εξηγήσεις που θα μας δώσει ο διευθυντής θα κρίνουμε αν πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο σε πειθαρχικό επίπεδο.
Μίλησα με τον διευθυντή τηλεφωνικά… Δεν θα ‘θελα να πω τι είπαμε. Ο,τι είναι να πει ο διευθυντής, θα το πει στις έγγραφες εξηγήσεις που του έχουμε ζητήσει».

Αθηνά Σκανδάμη (πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας):
«Τα παιδιά είναι υπεράνω όλων. Αλλά να ξέρετε ότι οι δάσκαλοι δίνουν τη ζωή τους. Δεν γίνεται να παίρνει η μπάλα τους πάντες. Είναι πολύ προσεκτικοί και οι δάσκαλοι και οι διευθυντές. Και βλέπουν τα παιδιά σαν παιδιά τους. Δεν είναι ξέφραγα αμπέλια τα σχολεία, επ’ ουδενί μην περάσει αυτή η άποψη προς τα έξω. Τα σχολεία είναι απολύτως ασφαλή και οι εκπαιδευτικοί νοιάζονται για τα παιδιά όσο δεν φαντάζεστε. Εν προκειμένω, δεν είμαι κριτής, ούτε δικαστής. Υπάρχει η μήνυση, θα αποφασίσει η Εισαγγελία τι θα γίνει και ανάλογα με την απόφαση, όταν θα είναι τελεσίδικη, θα δούμε κι εμείς ως ΔΣ του Συλλόγου αν και τι θα πράξουμε στη συνέχεια».

Μένιος Κουτρόπουλος (πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Αιγιαλείας):  
«Το θέμα έχει πάρει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης, οπότε περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας. Εμείς στηρίζουμε τον Σύλλογό μας. Εφόσον αποδειχθούν και από την έρευνα της δικαιοσύνης, τότε σημαίνει πως ο διευθυντής του σχολείου παρανομεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα δικαιοσύνης και πολύ καλά έπραξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου που έκανε την αναφορά. Οπως θα γνωρίζετε, δεν μπορεί να μπαίνει οποιοσδήποτε σε ένα σχολικό συγκρότημα. Χρειάζεται ειδική άδεια.
Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση. Απλώς ζητάμε να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα και να ελέγχεται ποιος μπαίνει στα σχολεία. Εδώ λέμε στους γονείς να μην πηγαίνουν. Πόσω μάλλον σε εξωσχολικούς, χωρίς επίσημη ιδιότητα…».

 

Πελοπόννησος (Χρήστος Βεργανελάκης)