Αίμα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται η κάθε ομάδα αίματος

Το αίμα μπορεί να είναι φαινομενικά το ίδιο σε όλους. Ιατρικά όμως χωρίζεται σε ομάδες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Η ομάδα αίματος δεν έχει σημασία μόνο όταν θέλουμε να δώσουμε αίμα. Είναι και σημαντικός δείκτης υγείας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες αίματος κινδυνεύουν είτε περισσότερο είτε λιγότερο από κάποιες παθήσεις.

Μπορεί η ομάδα αίματος να αποτελεί μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου. Αν όμως γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς σε μια πάθηση θα πρέπει να κινητοποιηθείτε ώστε να λάβετε επιπρόσθετα μέτρα προστασίας. Για παράδειγμα υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση αλλά και ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος.

Οι λόγοι που εξηγούν την επίδραση της ομάδας αίματος στην υγεία δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη από τους επιστήμονες. Ωστόσο, θεωρείται ότι καθοδηγούνται από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, διεργασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι 5 παθήσεις που συνδέονται στενότερα με την ομάδα στο αίμα

  • Θρόμβωση: Μικρότερος είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης για όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος 0, ενώ υπολογίζεται ότι το να ανήκει κανείς στην ομάδα ΑΒ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 20% περίπου.
  • Καρκίνος στομάχου: Όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 είναι πιο προστατευμένοι από τον καρκίνο του στομάχου, ενώ μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για όσους ανήκουν στην ομάδα Α, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.
  • Έλκος στομάχου: Η ίδια μελέτη έχει δείξει επίσης ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα Α ή ΑΒ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλκος στο στομάχι σε σύγκριση με όσους ανήκουν στην ομάδα 0.
  • Καρδιοπάθεια: Ο κίνδυνος στεφανιαίας καρδιοπάθειας είναι μικρότερος έως και κατά 23% για όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες, δείχνει έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν όσοι ανήκουν στην ομάδα Β και ΑΒ.
  • Καρκίνος παγκρέατος: Και σε αυτή την περίπτωση το «πλεονέκτημα» ανήκει στην ομάδα 0, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ομάδα αίματος ΑΒ συσχετίζεται με 51% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ενώ για την ομάδα Α και Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 32% και 72% αντίστοιχα.