Ακατάλληλα πάνω από 600 σπίτια μετά τις φωτιές

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κατοικιών που κρίνονται προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση, και που βρίσκονται στις περιοχές όπου  έλαβαν χώρα οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, πάνω από 600 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα, μετά τους ελέγχους στους οποίους έχουν προβεί μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 1.511 αυτοψίες:

  • Στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 688 αυτοψίες, εκ των οποίων 373 στο Δήμο Αχαρνών, 44 στο Δήμο Κηφισιάς, 235 στο Δήμο Ωρωπού και 36 στο Δήμο Διονύσου.
  • Διενεργήθηκαν 320 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 148 στην Π.Ε. Ηλείας, 53 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 132 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στο Δήμο Μεγαλόπολης.
  • Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 491 αυτοψίες, 349 στο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και 142 στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.
  • Στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

→ 1.019 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 375 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 338 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 306 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

→ 75 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 16 είναι κατάλληλοι για χρήση, 35 προσωρινά ακατάλληλοι και 24 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

→ Ελέγχθηκαν 425 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων οι 28 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 160 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 237 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

→ Τέλος ελέγχθηκαν 16 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 8 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 5 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Ο απολογισμός έρχεται την ώρα που τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu) φανερώνουν το επιτελικό φιάσκο με τη διαχείριση των πυρκαγιών, καθώς το μέγεθος των καμένων εκτάσεων είναι δυσανάλογο με τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών αν αυτό συγκριθεί μάλιστα με ανάλογες καταστάσεις που βίωσαν χώρες της νότιας Ευρώπης.