Αν δεν αντιμετωπισθεί η πανδημία, άμεσα, το φθινόπωρο η οικονομία μας θα έχει μεγάλο πρόβλημα

Του Πέτρου Τρυπιώτη (δημοσιογράφου)
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού που εμφανίσθηκε τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό για τις πληροφορίες περί των μεταλλάξεων που μπορεί –ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι- να προκαλέσουν ένα ισχυρό τέταρτο κύμα.
 Κάτι τέτοιο, λένε στελέχη της κυβέρνησής, μπορεί να αποτελέσει «μια δυνατή μαχαιριά στο ήδη τραυματισμένο σώμα της οικονομίας».
Ο φόβος στο οικονομικό επιτελείο, είναι μήπως δε  μπορέσουμε να έχουμε ισχυρό τοίχος ανοσίας και από το φθινόπωρο υπάρχει ανάγκη για μερικό έστω «λοκ νταουν», κάτι που θα οδηγήσει σε μεγάλες εκταμιεύσεις από τα κρατικά ταμεία για  επιδόματα.
« Θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση θα δώσουμε χρήματα που ουσιαστικά δεν θα έχουμε», αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης που γνωρίζει τα ταμειακά διαθέσιμα, προσθέτοντας πως τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης « δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιδόματα».
Τις απόψεις αυτές του οικονομικού επιτελείου συμμερίζονται (έστω ως ένα σημείο) και στελέχη του Μ Μάξιμου που ασχολούνται με την οικονομία και έχουν μεταφέρει στον πρωθυπουργό,  την ανησυχία τους.
Ακριβώς και γι αυτόν τον λόγο, εντείνεται ήδη (και θα δυναμώσει κι άλλο) η προσπάθεια της κυβέρνησής να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να προχωρήσουν άμεσα σε εμβολιασμό.
Το κλίμα των τελευταίων ημέρων και η χαλάρωση που έχει επικρατήσει, ανησυχήσαν  ιδιαίτερα, κυβερνητικά στελέχη  τα οποία τώρα αναζητούν τους προσφορότερους τρόπους  για να πείσουν και τους τελευταίους σύσπαστους ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό .
Για να «περάσει» περισσότερο στον κόσμο η ανάγκη για εμβολιασμό, η κυβέρνηση έχει «επιστρατεύσει» και την εκκλησία. Η ηγεσίας της έχει αποφασίσει να κινηθεί δυναμικά σε δυο τομείς.
Ο πρώτος είναι το να προτρέψει τους κληρικούς να ζητήσουν από το πλήρωμα της κάθε εκκλησίας να εμβολιαστεί αλλά και παράλληλα, θα προχωρήσει και σε διοικητικά μετρά κατά όσων κληρικών «κάνουν αντίθετα από όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της πολιτείας». Ήδη μάλιστα , για παραδειγματισμό όπως φαίνεται, παρέπεμψε στα συνοδικά όργανα δυο Μητροπολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα το Πάσχα.
Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει  και μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου , που θα προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Το ίδιο ίσως κάνει, αν θεωρήσει ότι θα βοηθήσει την κατάσταση, μέσα στις επόμενες μέρες και ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του. Εξετάζεται μάλιστα και η πιθανότητα να κάνει επισκέψεις σε εμβολιαστικά κέντρα , οπού προσέρχονται κυρίως νέοι.
Αν πάντως δεν αντιμετωπισθεί, έγκαιρα και δυναμικά, η πανδημία και αν ως τα μέσα Αυγούστου, το αργότερο, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα αυτό, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι, να καταστρώσουν νέο σχέδιο σε περίπτωση «λοκ νταιυν ντου» , αλλά με ποια υστέρα κριτήρια και μικρότερα ποσά επιδομάτων.