Ανατιμήσεις-φωτιά έως και 20% από Ιανουάριο σε δεκάδες προϊόντα

Ποδαρικό με αυξήσεις έως 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα κάνει το 2022. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι ανατιμήσεις που οφείλονται στην άνοδο του ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, θα αφορούν δεκάδες κατηγορίες προϊόντων και αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές έως το τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.

Άλλωστε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα, επιβαρύνοντας τα εισοδήματα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μέσα σε ένα έτος οι τιμές «απογειώθηκαν», καθώς καταγράφονται -εκτός από την ενέργεια- ανατιμήσεις σε αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπως, μεταξύ άλλων, σε: αρνί-κατσίκι (21,3%), ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), ψωμί (4,3%), καφές (3,9%) και τυριά (3,5%).
Η λίστα των ανατιμήσεων

Αναλυτικότερα, στη λίστα των ανατιμήσεων που θα γίνουν από τις αρχές του νέου έτους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής προϊόντα:

αλεύρι (5%-20%),
είδη ζαχαροπλαστικής (20%),
καφές (3%-10%),
ρύζι Αμερικής (8%),
σοκολάτες και ζαχαρώδη (5%-7%),
μαρμελάδες (4%-10%),
ελιές (5%),
κονσέρβες (5%),
ξύδι (8%),
βρεφικό γάλα (4%),
γλυκά κουταλιού (4%-10%),
σαπούνι (4%),
κρασιά (3%-10%),
πατατάκια (4,5%),
μπαταρίες (8%),
δημητριακά (έως 6%),
φρυγανιές (5,5%).