Ανεβαίνουν οι βάσεις! Με sms οι βαθμοί στους μαθητές

Περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων γράφτηκαν στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να τους γίνουν γνωστοί οι βαθμοί τους με μήνυμα στο κινητό τους.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου φέτος θα αποτελεί ένα γρίφο, κυρίως για τους υποψηφίους που δεν πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες, καθώς από φέτος θα ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουλίου.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΒΕ
Η ΕΒΕ κάθε τμήματος θα προκύψει από τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε επιστημονικού πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένο το τμήμα, προσαρμοσμένη με βάση τον συντελεστή που έχει επιλέξει το τμήμα. Το εύρος του συντελεστή είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Ωστόσο, το εύρος του συντελεστή για την ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα είναι μεταξύ 0,7 και 1,1. Με βάση τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν ξεπεράσει την ΕΒΕ ενός τμήματος θα αποκλείονται από τη διεκδίκηση μιας θέσης του και γι’ αυτό πρέπει να δηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα.

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ
Η ΕΒΕ, όπως είναι αναμενόμενο, θα ανεβάσει τις βάσεις εισαγωγής κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα.
>1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Σε αυτό το πεδίο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανέβει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές στις οποίες θα υπάρξει σαφής άνοδος των μορίων εισαγωγής. Αυτό εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά και ιδιαίτερα τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί.
> 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών): Στο πεδίο αυτό το εισιτήριο εισαγωγής σχεδόν σε όλες του τις σχολές, θα είναι πάνω από 8.000 μόρια. Στα μαθηματικά, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Στο μάθημα της φυσικής, αν και τα θέματα δεν κρίθηκαν δύσκολα ωστόσο τα ποσοστά των αριστούχων είναι περιορισμένα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και οι πολυτεχνικές σχολές θα καταγράψουν σχετική άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.
>3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας): Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι φέτος οι περιζήτητες ιατρικές σχολές θα επανέλθουν στις παλαιότερες υψηλές βάσεις εισαγωγής τους, που σημαίνει άνω των 19.000 μορίων. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξαν εισαχθέντες σε ιατρικά τμήματα με μόρια λίγο πάνω των 18.000.
>4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): Είναι το πεδίο που προσελκύει ετησίως χιλιάδες υποψηφίους και μοιραία αναμένεται να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα βαθμολογικά αποτελέσματα.
Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.