Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους στο ΕΣΥ

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τον εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ αλλά και των εργαζομένων στο ΕΣΥ έναντι της COVID-19. Και αυτό διότι όσοι δεν έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, θα τεθούν σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιέσεις των αρμόδιων υπουργών προς τους εργαζομένους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά τα μέσα Αυγούστου, θα εξεταστεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που συναλλάσσονται με το κοινό.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν θετικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι, κυβέρνηση και πολίτες, να δείξουμε τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας». Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε (Mega) ότι «οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη φροντίδα ηλικιωμένων έχουν μια ύψιστη αποστολή με ακρογωνιαίο λίθο τη στήριξη και την αγάπη στον συνάνθρωπο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιοι που εργάζονται σε αυτές τις δομές θα διακινδυνεύσουν τις ζωές τους και τις ζωές των ανθρώπων που φροντίζουν». Τόνισε δε ότι ήδη ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί έχει αυξηθεί. Εως και χθες είχε εμβολιαστεί το 88% των γιατρών του ΕΣΥ, το 74% του νοσηλευτικού προσωπικού και το 72% του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων. Πριν από περίπου 20 ημέρες, δηλαδή λίγο πριν ψηφιστεί η διάταξη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 88%, 67% και 69%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της χώρας μας προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 79,8% του συνόλου των υγειονομικών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 76% έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία υποστηρίζουν πως περίπου 10.000 υγειονομικοί (νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ) δεν έχουν εμβολιαστεί. Και εάν η εικόνα αυτή δεν ανατραπεί και εφαρμοστούν όσα ορίζουν οι πρόσφατες διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων το φθινόπωρο, όταν και θα κορυφώνεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.