ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! 40χρονος κάνει ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ στον Νίκο Παλαιοκώστα!

Οι αλλεπάλληλες έκτακτες μεταγωγές. τον περασμένο Μάιο σχεδόν μέρα παρά μέρα, από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας προς τα νοσοκομεία  της πόλης και παρά τη στενή ιατρική παρακολούθηση και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής  για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης – νευροπίεσης – που εμφάνιζε, δεν απέτρεψαν αυτό που ο ίδιος πρωτίστως απευχόταν.

Η επιδείνωση της κατάστασης της ήδη βεβαρυμμένης υγείας του, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μόνιμης βλάβης στον ένα νεφρό. Επίσημα, διεγνώσθη νεφρική ανεπάρκεια και ως νεφροπαθής πλέον, ο 65χρονος βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας έπρεπε άμεσα να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση.

Εξέλιξη που τον κατέβαλλε ψυχολογικά και σε πρώτη φάση αρνείτο να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα και τα συνεπακόλουθα της. Μάλιστα,  έφθασε στο σημείο να αρνείται να μεταχθεί  για τις προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις. Αρνηση, που αφενός θα επιδείνωνε την υγεία του και αφετέρου θα  μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

Η περιπέτεια υγείας του Παλαιοκώστα, του ανθρώπου που ως γνωστόν η παράνομη δράση οδήγησε στη δημιουργία  του αστικού μύθου του «λαϊκού ήρωα», ο οποίος  επί σειρά ετών ενίσχυε οικονομικά αδύναμους προσφέροντας τους χρήματα  από ληστείες που έκανε κυρίως σε τράπεζες και για 16 χρόνια κατάφερνε και διέφευγε της σύλληψης, φαίνεται πως συγκίνησε.

Eτσι άνδρας άγνωστος προς τον έγκλειστο Παλαιοκώστα, εξέφρασε την επιθυμία να του δωρίσει το νεφρό του. Πρόκειται για 40χρονο, που επί του παρόντος τουλάχιστον επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το προηγούμενο διάστημα, ήρθε σ’ επαφή  με άτομο του στενού περιβάλλοντος του κρατούμενου , δηλώνοντας πως είναι στη διάθεσή του, εάν και εφόσον το επιθυμεί και προχωρήσει σε μεταμόσχευση, να γίνει δότης και πως είναι πρόθυμος να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις συμβατότητας.
Ο Νίκος Παλαιοκώστας, ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, προερχόμενη πιθανά από «θαυμαστή» του, όμως σύμφωνα με πηγές,  δεν φέρεται να την έχει αποδεχθεί.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, αναφέρουν  πως η δωρεά προς το πρόσωπο του, συνέπεσε σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για εκείνον, καθώς πιέζεται ψυχολογικά. Αιτία φέρεται να είναι η κόπωση από τον παρατεταμένο και πολυετή εγκλεισμό του – αφού δεν του έχει εγκριθεί ούτε μια ημέρα άδειας από το 2006, οπότε βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο-  σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας.

Επιβαρυντικά εκτιμάται πως  έχει λειτουργήσει και η απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής του, με το αιτιολογικό πως δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, μεταθέτοντας χρονικά  περίπου μια διετία, την υφ’ όρον απόλυσή του.

Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες, επιδεικνύει απροθυμία, ακόμα και να εξετάσει το ενδεχόμενο να αιτηθεί αποφυλάκιση,  επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη υγείας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Μαρία Παπαγιαννακοπούλου)