Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Τούρκων που συνελήφθησαν στο Καστελόριζο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκε η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης που υπέβαλαν δύο Τούρκοι που κινούνταν με ταχύπλοο ανοιχτά του Καστελόριζου τον περασμένο μήνα και συνελήφθησαν από το Λιμενικό.

Ο ένας εξ αυτών ο 31χρονος δηλώνει υπάλληλος καφετέριας και ο 25χρονος δηλώνει γραφίστας.

Σύμφωνα με την dimokratiki, όπως τονίζεται στο Βούλευμα από τις επικίνδυνες κινήσεις του ταχύπλοου προκλήθηκε κίνδυνος σύγκρουσης, ναυαγίου και τραυματισμού αν όχι πνιγμού των λιμενικών υπαλλήλων που επέβαιναν στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.

Επιπλέον προέκυψε ότι πριν από τη σύλληψή τους οι δύο κατηγορούμενοι πέταξαν τα κινητά τους τηλέφωνα στη θάλασσα, που δεν αρνήθηκαν ότι κατείχαν, προκειμένου προφανώς να μην μπορούν να ανιχνευθούν οι συνομιλίες τους με τρίτα άτομα, καθώς κατά την σύλληψή τους δεν βρέθηκαν στην κατοχή τους συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Μάλιστα, ο οδηγός του σκάφους, ισχυρίσθηκε ότι κατά την καταδίωξη, του έπεσε η συσκευή στην θάλασσα, ενώ ο έτερος ισχυρίσθηκε προφορικά ότι του το πήραν δήθεν οι λιμενικοί, κάτι όμως που δεν υφίσταται, καθώς ανάμεσα στα κατασχεμένα αντικείμενα δεν υπάρχει συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι ξεκίνησαν από το Ντεμρέ για να μεταφέρουν το σκάφος για επισκευή στο Καλκάν της Τουρκίας είναι αναξιόπιστος λόγω της προκεχωρημένης μεταμεσονύκτιας ώρας.

Επίσης αναξιόπιστα ισχυρίσθηκαν ότι επειδή δεν διέθεταν έγγραφα σκάφους και δίπλωμα και επειδή δήθεν φοβήθηκαν την τουρκική ακτοφυλακή, επέλεξαν πορεία πίσω από τα ελληνικά νησιά, διότι η επιλογή να περάσουν σε ξένα (ελληνικά) χωρικά ύδατα ήταν πιο παραβατική και άρα πιο επικίνδυνη επιλογή γι’ αυτούς, ενώ ο ένας ισχυρίσθηκε στην κύρια ανάκριση ότι κατέχει δίπλωμα χειριστού ταχυπλόου. Άλλωστε, ουδέποτε αιτιολογήθηκε ο λόγος που ο ιδιοκτήτης του σκάφους επέλεξε να το οδηγούν τρίτα άτομα και να το μεταφέρουν για επισκευή μεταμεσονύκτιες ώρες (όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι).