Αποτροπιασμός στην Εκκλησία: Επίθεση με βιτριόλι και βιασμοί προβληματίζουν τους ιεράρχες

Σοκ προκάλεσε στην Εκκλησία η πρωτοφανής επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον Μητροπολιτών μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου, από ιερέα που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε καθαίρεση για διακίνηση ναρκωτικών και πήγε χθες στο Δρομοκαίτειο αλλά και η υπόθεση του 49χρονου ιερέα από το Αγρίνιο, που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για βιασμό και παιδική πορνογραφία και πέρασε χθες το κατώφλι του Εισαγγελέα Αγρινίου, ανοίγοντας θέμα για δημιουργία μηχανισμών προστασίας.

Προβληματισμένη και «μουδιασμένη» είναι η εκκλησιαστική κοινότητα από τα αποτρόπαια περιστατικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν κρύβει τη στενοχώρια του και τον προβληματισμό του λέγοντας «Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε». Για να τονίσει:«Πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους μας ότι κάθε εμπειρία -και κακή εμπειρία- είναι μια αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος μετά την άτυπη συνεδρίαση χθες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.Και πρόσθεσε: «Άλλο πράγμα η συγχώρεσις, άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη».

Το περιστατικό αυτό ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη για δημιουργία μηχανισμού προστασίας των χώρων της Εκκλησίας με μηχανισμούς ανίχνευσης για τα πρόσωπα που εισέρχονται στους χώρους και προσωπικό φύλαξης. «Και αν είχε όπλο τι θα γινόταν» είναι το ερώτημα που θέτουν εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Σοκ στην τοπική κοινωνία του Αγρινίου έχει προκαλέσει το γεγονός της σύλληψης ιερέα για φωτογραφίες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Τον 49χρονο παπά από την περιοχή του Αγρινίου κατήγγειλαν χθες στην Αστυνομία δύο αδερφές.

Οι δύο αδερφές πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση και υπογράμμισαν πως ο 49χρονος ιερέας το 2007 είχε προβεί σε σεξουαλική πράξη με την 27χρονη, όταν εκείνη ήταν 13 ετών ενώ η αδερφή της ανέφερε ότι και εκείνη είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τον ιερέα. Οι Αρχές μετά την καταγγελία των δύο αδελφών, προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι του ιερέα και εντόπισαν στο λαπτοπ γυμνές φωτογραφίες του ίδιου και των δύο κοριτσιών όταν εκείνες ήταν ακόμη μικρές. Αμέσως οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 49χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κορίτσια μαζί με την μητέρα τους, φιλοξενούνταν κατά διαστήματα στο σπίτι του ιερέα για λόγους οικονομικούς.

Σε βάρος του ιερέα από το Αγρίνιο είχε γίνει μήνυση από δυο αδελφές που σήμερα είναι 27 και 22 ετών και που αποφάσισαν να μιλήσουν πριν από έναν μήνα. Ο συνήγορος του ιερέα, Δημήτρης Νικάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως ο πελάτης του ζήτησε προθεσμία και πως πρόκειται για «κατασκευασμένη υπόθεση και δικογραφία». Ο ιερέας τέθηκε σε επ’ αόριστον διαθεσιμότητα, όπως ανακοινώθηκε από την Μητρόπολη Αιτωλίας.