Άραξος: Υπό προϋποθέσεις η άφιξη τουρκικών μαχητικών

Μόνο αν καταθέσουν σχέδια πτήσης, θα έλθουν τα τούρκικα μαχητικά στον Αραξο. Η άσκηση των μαχητικών Tiger, που πρόκειται να γίνει από 9 – 20 Μαΐου στην Αεροπορική Βάση της 116 Πτέρυγα Μάχης Αράξου, διοργανώνεται από την Ελλάδα και όχι από το ΝΑΤΟ, οπότε η τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελληνικής πλευράς.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή, κατηγορηματικά, έθεσε το «απαγορευτικό» αν θελήσει αυθαίρετα η τουρκική μοίρα των F-16 να έλθει στον Αραξο. Είναι γνωστή και πάγια η τακτική των γειτόνων. Από το 1974, παρ’ ότι εισέρχονται στο FIR Αθηνών και προχωρούν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσης, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της διεθνούς αεροπλοΐας.

Μόνο μια εξαίρεση παρατηρήθηκε και την επικαλείται η στρατιωτική μας πηγή:

«Αν θέλουν να έλθουν στον Αραξο, θα συμμορφωθούν, όπως συνέβη το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Τότε, οι Τούρκοι είχαν ζητήσει να παραλάβουν το ελικόπτερο με το οποίο είχαν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη αντικαθεστωτικοί συμπατριώτες τους και έστειλαν άλλο ελικόπτερο «Σικόρσκι» να παραλάβει το πρώτο».

Ως κλαδάρχης, τότε, του ΓΕΝ, ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε διαμηνύσει πως για να εισέλθει στην Ελληνική επικράτεια τούρκικο ελικόπτερο, έπρεπε να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Οπερ και εγένετο»!

Συμπέρασμα: Οταν «ζορίζονται» οι Τούρκοι, αναγνωρίζουν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πράξουν το ίδιο τον Μάιο; «Παίζεται», είναι η εκτίμηση επίσημων κύκλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Πάντως, στην άσκηση έχουν κληθεί σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν μοίρες F-16, ήτοι μαχητικά αεροπλάνα που έχουν στην «ουρά» τους ζωγραφισμένη μια Τίγρη, και η ανταπόκριση είναι μεγάλη.