Αρκαδία: Μικρές εστίες σε Αετοράχη, Νεοχώρι, Οχθια και Καλλιάνη – Μάχη Ελλήνων, Γάλλων και Γερμανών πυροσβεστών

Μαίνονται οι φωτιές στην Αρκαδία, όπου έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κάτοικοι ενώ τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις πρώτες πρωινές ώρες, φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, και συγκεκριμένα στις περιοχές Αετοράχη, Νεοχώρι, Οχθια και η Καλλιάνη.

Δίνεται μάχη με τις φλόγες ώστε να μην δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο μέτωπο που θα μπορούσε να απειλήσει σπίτια. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι αισιόδοξες ότι θα τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τους άντρες των οποίων κατάχειροκρότησαν οι πολίτες θέλοντας να πουν ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, εκτιμώντας τη βοήθεια στο δύσκολο έργο τους.

Από τη Γαλλία επιχειρούν 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα, από τη Γερμανία 37 πυροσβέστες με 18 οχήματα μαζί με 578 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας.

Η φωτιά στην ορεινή Αρκαδία έχει αφήσει πίσω της τεράστια καταστροφή. Έχουν χαθεί πολλά σπίτια σε Γορτυνία, Πυρρή, Λιβαδάκι.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε γρήγορα σε εκκενώσεις 21 οικισμών με αποτέλεσμα ευτυχώς να μην υπάρχουν τραυματίες. Στο Πυρρή έχουν καταστραφεί πολλές ελιές καθώς είναι περιοχή που παράγει πολλούς τόνους λάδι.

Όπως ανέφερε τα ξημερώματα στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, “οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι”, ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι “σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπονται πιθανές βροχοπτώσεις για την Πέμπτη στην περιοχή και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προγνώσεις”. Επίσης, είπε ότι “έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες στο Μαίναλο, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά”.

Σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκρότησε τις επιτροπές καταγραφής, οι οποίες ξεκίνησαν από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου ήταν το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και για τις δύο περιοχές, προκειμένου να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι”.

Ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, “δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να αποσταλούν ζωοτροφές στις πληγείσες περιοχές, όπου έχουν καεί βοσκότοποι”.