Αυγά φούρνου και τηγανίτες μήλου για πρωινό από την Αντωνία Κατή

Υλικά

Για τις τηγανίτες μήλου

    • 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
    • 1 μέτριο αυγό
    • 300ml γάλα φρέσκο
    • 2 μεγάλα μήλα καθαρισμένα, χοντροτριμμένα
    • σπορέλαιο + βούτυρο για το τηγάνισμα

Για τα αυγά φούρνου με σάλτσα ντομάτας

  • 4-5 ντομάτες τριμμένες
  • 2 μεγάλα αβγά
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικού φρέσκου
  • λίγη ξινομυζήθρα Κρήτης τριμμένη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τις τηγανίτες: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με την κανέλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνετε στη λακκούβα που δημιουργήσατε. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο χυλό. Τέλος, ανακατεύετε μέσα και το τριμμένο μήλο.

Ζεσταίνετε ελάχιστο σπορέλαιο και ελάχιστο βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε 3 κουταλιές χυλό, χωρίς να κουνήσετε το τηγάνι για να απλωθεί. Μόλις ροδίσει η τηγανίτα τη γυρνάτε με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. Ζεσταίνετε ξανά ελάχιστο σπορέλαιο και βούτυρο όποτε χρειάζεται και συνεχίζετε με άλλες τρεις κουταλιές χυλό, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές, περιχύνοντας με μέλι και γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα εποχής.

Για τα αυγά φούρνου: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Μοιράζετε τις τριμμένες ντομάτες σε δυο μικρά πυρίμαχα σκεύη. Αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αυγά στη μέση κάθε σκεύους.

Αλατοπιπερώνετε το αυγό και περιχύνετε με ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρετε με την τριμμένη ξινομυζήθρα και τα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία – Food styling: Αντωνία Κατή