ΑΥΤΕΣ είναι οι κατηγορίες κατά του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

Μείζον ζήτημα προκύπτει στους κόλπους της εκκλησίας από τη γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, η οποία διαπιστώνει απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των Μητροπολιτών Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφασή τους για τέλεση της Ακολουθίας της Αναστάσεως σε άλλη ώρα από αυτή που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αποφασίστηκε από την της Ιερά Συνόδου να ελεγχθούν.

Στις 11 και 12 Μαΐου 2021 συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος και συζήτησε μεταξύ άλλων και την συμπεριφορά δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του Μητροπολίτη Κυθήρων και του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε σχέση με τον εορτασμό της περιόδου του Πάσχα.

Η Επιτροπή προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων κατά των δύο Αρχιερέων και εισηγείται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους για καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής, απειθαρχία, θεολογική πλάνη καθώς και ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Τακτικά μέλη της Επιτροπής είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος καθώς και οι θεολόγοι καθηγητές του ΕΚΠΑ κ. Βλάσιος Φειδάς και κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του Αριστείδη Βικέτου στο ageliaforos.com παρατίθεται και μέρος του εγγράφου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, στο οποίο και αποτυπώνεται η εισήγησή της για παραπομπή των δύο Μητροπολιτών: