Χριστουγεννιάτικη ψαρόσουπα

Από τον chef Ευρυπίδη Αποστολίδη

Υλικά

  • 2 κιλά φρέσκα ψάρια (μπακαλιάρο, σκορπίνα και διάφορα πετρόψαρα)
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1 πράσο, σε ροδέλες
  • 2 καρότα, σε φέτες
  • 12 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 μέτριες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 φακελάκι (0,25 γρ.) κρόκο (σαφράν), διαλυμένο σε λίγο νερό
  • 1 λίτρο βραστό νερό
  • 6 γαρίδες
  • 10 φρέσκα μύδια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια. Τα μεγαλύτερα τα κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα καρότα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε τα ψάρια, το σαφράν και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μύδια και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Αφαιρούμε τα θαλασσινά και τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια ζεστή πιατέλα.

Χτυπάμε τη σούπα με όλα τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ και τη μοιράζουμε στα πιάτα. Βάζουμε προσεκτικά από πάνω τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.