ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Οι επίτροποι των εκκλησιών… δεν είναι αστυνομικοί

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Δι­αρ­κούς Ι­εράς Συνόδου­ της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι η μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη συμμόρφωση των πιστών μέσω ελέγχων πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ, από τους νεωκόρους ή άλλους εθελοντές των ναών, οι δύο Μητροπολίτες της Αχαΐα, μιλούν   για το μέτρο, διαπιστώνοντας έλλειψη δυνατοτήτων υλοποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αναρμοδιότητα φύλαξης και μετατροπή «εργαζομένων» στις εκκλησίες σε αστυνομική εξουσία.

Παράλληλα, τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών, προτάσσοντας την επιστήμη, χωρίς να υλοποιούν τις σκόρπιες περί του αντιθέτου απόψεις μερίδας κληρικών, που δεν εκπροσωπούν τη διοίκηση των τοπικών Ιερών Μητροπόλεων.

 

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δήλωσε : «Σταθερή θέση της Εκκλησίας μας είναι ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του ποιμενάρχη, για να προσθέσει: «Απευθύνουμε και πάλι έκκληση στον ιερό κλήρο και στον ευσεβή λαό να τηρούν επακριβώς τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, να φορούν μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και προτρέπουμε, παράλληλα, για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, καθώς και τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, με δηλώσεις του  επιμένει να θεωρεί πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ιερείς «αρνητές» ή πολέμιους του εμβολίου και πως ισχύει ό,τι εξαρχής τους έχει πει. «Δεν έχω πει σε κανέναν από τους πατέρες να πάνε να εμβολιαστούν. Τους έχω πει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους και ό,τι τους πουν αυτοί να πράξουν. Εγώ δεν είμαι ειδικός, ούτε κι αυτοί. Μόνο η επιστήμη έχει λόγο».

Για το τελευταίο θέμα των ελέγχων σε εκκλησίες από τους επιτρόπους, ο νεότερος εκ των ιεραρχών, ήταν   απόλυτος. «Τι τους πέρασε η πολιτεία; Εργαζόμενους, που τους πληρώνουμε να κάνουν ό,τι θέλουμε. Είναι εθελοντές στους ναούς και θα τους βάλουμε να ελέγξουν τους ενορίτες και πιθανά με πολλούς να έρθουν αντιμέτωποι; Φοβάμαι, μήπως έτσι, φύγουν από τις εκκλησίες μας κι αυτοί οι άνθρωποι, που βοηθούν και φροντίζουν τους χώρους λατρείας».

Ο ποιμενάρχης επιμένει, πάντως, ότι οι εντολές του για τη λειτουργία των ναών και τα μέτρα προστασίας, υλοποιούνται με ευλάβεια, γι’ αυτό και οι περισσότεροι πιστοί φορούν κανονικά μάσκα.