ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ: «Όχι» στις ανεμογεννήτριες-Ηχηρό μήνυμα από κατοίκους του Λεοντίου

Ηχηρό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα τελευταία σπίτια του χωριού, είπαν οι κάτοικοι του Λεοντίου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το πρωί.

Πλήθος κατοίκων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων διατράνωσαν την κάθετη αντίδρασή τους στην εγκατάσταση τεσσάρων μεγάλων ανεμογεννητριών στη θέση «Ορνιθοκάθισμα» του Παναχαϊκού, η οποία έχει χαρακτηριστεί Νatura.
Στη συγκέντρωση των κατοίκων, συμμετείχαν η βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου, Δ. Κανελλόπουλος και Τ. Σκιαδάς και εκπρόσωποι συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή. Όπως επισημάνθηκε, το βουνό αποτελεί «πέρασμα» για εκατοντάδες πτηνά, αρκετά εκ των οποίων είναι σπάνια είδη.

Εκ μέρους του Συλλόγου Λεοντίου, ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε προστατευόμενη περιοχή, και μάλιστα, λίγα μέτρα μακριά από το τελευταίο σπίτι του χωριού. Το βουνό είναι κατολισθήσιμο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταδικάσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πριν από λίγους μήνες είχε τοποθετηθεί ένας πυλώνας ανεμομέτρησης, ενώ έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση τεσσάρων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών. «Έβαλαν ανεμομετρητή και είναι ζήτημα χρόνου να έλθουν μπουλντόζες και μηχανήματα για να διανοίξουν δρόμους, ώστε να περάσουν και να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες. Θα μας βρουν μπροστά τους…», προσέθεσε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣ
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου μετέφερε την αρνητική, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, επισημαίνοντας πως η δημοτική Αρχή στηρίζει τους κατοίκους και φορείς, ζητώντας την άμεση ανάκληση της άδειας από το εμπλεκόμενο Υπουργείο.

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι κάτοικοι, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στη διασταύρωση Βετέικα- Ρακίτα- Λεόντιο, ενώ η ανταπόκριση στην συγκέντρωση ήταν μεγάλη, αφού στο σημείο βρέθηκαν και αρκετοί παραθεριστές που διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην ορεινή περιοχή.
«Αυτή η κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, ενώ ήδη έχουμε κινηθεί και νομικά, ζητώντας την ανάκληση της άδειας», τόνισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος επισημαίνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.