ΔΕΙΤΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Πότε θα πάρει ανάσα η Πάτρα

Ημέρα κορύφωσης του καύσωνα η Τρίτη 3/8 με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 43°C στην δυτική Αχαΐα και τους 42°C στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών. Ήταν η 8η συναπτή ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν στον νομό θερμοκρασίες άνω των 40°C. Διατήρηση ανάλογου σκηνικού και σήμερα, ενώ η αυριανή ημέρα θα είναι η 10η και η τελευταία του πραγματικά εξαντλητικού αυτού διαστήματος, αναφέρει στην ανάρτησή του ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει:

✔Οι 42,6°C της Κάτω Αχαΐας αποτελούν ρεκόρ απόλυτης μέγιστης θερμοκρασίας από καταβολής μετεωρολογικών καταγραφών στον νομό Αχαΐας.
✔Για την πλειονότητα των μετεωρολογικών σταθμών του νομού οι εικονιζόμενες θερμοκρασίες αποτελούν και ρεκόρ απόλυτης μέγιστης (ενδεικτικά: Λουσικά ρεκόρ 13 ετών, Ρωμανός και Καστελόκαμπος ρεκόρ 10 ετών).
✔Ιδιαίτερα υψηλές τιμές ακόμη και στα ορεινά τμήματα του νομού, ενδεικτικό της ισχύος του καύσωνα (Καλάβρυτα: 39°C, Καλέντζι: 37,7°C, Κάτω Βλασία: 37,4°C, Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού: 31,9°C).
✔Οι ελάχιστες θερμοκρασίες παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις πόλεις, όπου δεν έπεφταν κάτω από 28-30°C. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην διατήρηση των μέσων ημερήσιων θερμοκρασιών σε επίπεδα άνω των 30°C στις αστικές περιοχές, κάτι το οποίο επέτεινε την ήδη δυσχερή κατάσταση.
Σίγουρα πρόκειται για καταστάσεις ιδιαίτερα μεγάλης σπανιότητας τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση!
✔Αποκλιμάκωση του καύσωνα αναμένεται από την Παρασκευή με τις μέγιστες στην πόλη της Πάτρας να κυμαίνονται μεταξύ 32-35°C, πρόσκαιρη εκ νέου άνοδος θα σημειωθεί κατά το διάστημα μεταξύ 9 &11/8, ενώ εκ νέου πτώση και εν τέλει τάση σταθεροποίησης των μέγιστων μεταξύ των 33-35°C διαφαίνεται από τις 12 του μήνα και μετέπειτα.