“Διακοπές” το τείχος ανοσίας: Έρχεται «κόκκινος» Σεπτέμβριος

Την ώρα που οι καπνοί από τις ολέθριες πυρκαγιές αρχίζουν να διαλύονται, αποκαλύπτοντας το μέγεθος μίας πρωτοφανούς καταστροφής, τα σύννεφα της πανδημίας αρχίζουν να σχηματίζονται ξανά πάνω από τη χώρα.

Η κόπωση, η χαλάρωση, η απροθυμία πολλών να πάνε να εμβολιαστούν μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις τους μετά το τέλος της άδειας, έστειλαν διακοπές το τείχος ανοσίας που αποδείχτηκε εύκολος αντίπαλος για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Πλέον η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πιστή στις διαθέσεις της που είχε από καιρό αφήσει να διαφανούν, έφτασε να κυριαρχεί μέχρι και στο 90% των ανιχνευόμενων κρουσμάτων.

Με σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κατοίκους αυτής της χώρας να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, η συνεκτικότητα του τείχους ανοσίας τίθεται υπό αίρεση καθώς όχι μόνο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κινείται σαν εκκρεμές, γύρω από τις περίπου 3.000 κρούσματα, αλλά τροφοδοτεί με περιοδικές όσο και ανησυχητικές εξάρσεις τον αριθμό των νεκρών που την Πέμπτη έφτασαν στους 20.

 Εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο που προιωνίζεται ένα δύσκολο φθινόπωρο είναι η σταθερά ανοδική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κοροναϊό, που την Πέμπτη έφτασαν τους 240. Εμβόλιο – Αντικαθίσταται το προσωπικό που αρνήθηκε να εμβολιαστεί σε δομές φροντίδας

Ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέλαβε τα ηνία της ενημέρωσης την Πέμπτη, έκανε ευθεία σύνδεση της δραματικής αυτής αύξησης με τις πρώτες ενδείξεις πίεσης του Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.

Οι κρίκοι στην αλυσίδα της μολυσματικής εξάπλωσης της πανδημίας έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και πολύ καιρό, καθώς από τα πρώτα στάδια εμφάνισης της Δέλτα στη χώρα μας, το ρόλο του ξενιστή ανέλαβαν οι άνθρωποι μικρότερων ηλικιών, κάτω από 30 που συνακόλουθα μετέφεραν τον ιό στα σπίτια τους όπου πάντα τύχαινε να υπάρχει κάποιος ανεμβολίαστος.

Ετσι, καθώς σήμερα πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς τείχος ανοσίας και με τον αριθμό των κρουσμάτων να δρέπει δάφνες σε τουριστικούς προορισμούς, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται, ο δείκτης θετικότητας φθάνει το 3,3% με ανησυχητικές αυξομειώσεις.