Διευθυντής ΜΕΘ Βενιζέλειου: Ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί

Δραματική έκκληση από τον διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου Κρήτης, προκειμένου να μη ζήσει το νησί εικόνες σαν αυτές που είδαμε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πολλές φορές την ανάγκη να εμβολιαστούμε πριν από τον χειμώνα. Το ίδιο έκανε και ο διευθυντής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου με ανάρτησή του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, ο Ανέστης Κιούπλαλης τόνισε ότι οι κλινικές και τα κρεβάτια ΜΕΘ στην Κρήτη έχουν πληρότητα που αγγίζει το 100%. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και «ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σε αυτό που θα συμβεί».

Η ανάρτηση του διευθυντή ΜΕΘ στο «Βενιζέλειο»
«Το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικό για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να ασχοληθώ με ένα από όλα τα θλιβερά που μας συμβαίνουν, ειδικά στην Κρήτη. Μιλώ για την έξαρση της επιδημίας, που στην αρχή ακόμα του τέταρτου κύματος, ήδη βρίσκει το ΕΣΥ να έχει φτάσει στα όριά του. Εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλο το νησί έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Οι δε κλινικές covid στενάζουν από τις καθημερινές εισαγωγές συνανθρώπων μας με σοβαρή νόσο και σε νεότερες ηλικίες.

»Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, που δεν ευνοούν τον ιό, και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επαφές να πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι μολύνσεις αυξάνονται συνεχώς. Τρέμω στην ιδέα τι θα συμβεί σε λίγο που θα ψυχρανθεί ο καιρός και οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.

»Πέρυσι με το καθολικό lock down, που κατέστρεψε βέβαια την ήδη αδύναμη οικονομία μας, γλιτώσαμε τα χειρότερα. Φέτος όμως, με τον ιό να έχει μεταλλαχθεί σε πολύ πιο μεταδοτικό και με όλες τις δραστηριότητες ελεύθερες, ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί.

»Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα, παρά την αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ και covid. Για παράδειγμα, η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, αν και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες, από 9 σε 15, λειτουργεί με λιγότερους γιατρούς από πριν. Οι ασθενείς covid όμως απαιτούν περισσότερο έργο σε μια μονάδα εντατικής από τους μη covid. Φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε.

»Εχουμε όμως ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα μας φέτος, που δεν είχαμε πέρυσι: τα εμβόλια. Δεν είναι πανάκεια, έχουν κι αυτά παρενέργειες, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά είναι ένα ισχυρό όπλο.

»Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους. Σας ικετεύω, μην ακούτε τις αντιεπιστημονικές απόψεις ότι αφού όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, και μάλιστα πεθαίνουν πια και εμβολιασμένοι, άρα τα εμβόλια δεν δουλεύουν.

»Ναι, έχουν νοσήσει βαριά και εμβολιασμένοι, ναι, έχουν πεθάνει και εμβολιασμένοι. Είχαμε και εμείς έναν θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στη δική μας ΜΕΘ, πριν δύο μήνες. Δεν συνέβη μόνο στη Θεσσαλονίκη. Είναι όμως εξαιρέσεις, και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν.

»Απευθύνομαι στους λογικούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που φοβούνται και αμφιταλαντεύονται, λόγω της υπερπληροφόρησης που δεν μπορούν να ελέγξουν, και όχι σε οπαδούς θεωριών συνωμοσίας. Τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από τη βαριά νόσο και τον θάνατο.

»Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό, έστω και τώρα. Οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να παράξουν αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα γρήγορα. Μέχρι τότε όμως εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας».

iefimerida