Δυτική Αχαΐα: 15 πυρκαγιές, 3 στο ίδιο σημείο!

Η κινητοποίηση και τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξαν κάτοικοι και εθελοντές τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Αρλα Δυτικής Αχαΐας, εκτός από σωτήρια για το χωριό, απέδειξε στην πράξη την κρισιμότητα της ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών, έως ότου στο σημείο σπεύσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΕΥΘΥΝΗ

«Ευτυχώς υπάρχει αφύπνιση από τους κοινοτάρχες και συνεργασία. Εχουν καταλάβει πλέον τι πρέπει να κάνουν, ποιες είναι οι υποχρεώσεις, πως έχουν ευθύνη απέναντι στο νόμο. Πλέον, ανά πάσα στιγμή είναι οι πρώτοι που μαζί με κατοίκους τρέχουν σε συμβάντα. Εχουν προμηθευτεί με υδροφόρες, διαθέτουν αγροτικά μηχανήματα (φρέζες κ.λπ.) και είναι σε επιφυλακή», δήλωσε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας Κώστας Ταπεινός. Αλλωστε και ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, στο πρόσφατο Συντονιστικό Οργανο απευθυνόμενος στους κατά τόπους αιρετούς κατέστησε σαφή την ανάγκη ανάληψης συλλογικής ευθύνης, υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Στην περίπτωση της Αρλας, όπως επισημαίνει ο κ. Ταπεινός, εκείνος που αντελήφθη τη φωτιά και άμεσα ενημέρωσε τον ίδιο προκειμένου να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός, ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Αθανάσιος Σώρρας. Αναλόγως πράττουν και οι υπόλοιποι κοινοτάρχες της Δυτικής Αχαΐας που βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Εκτός από τις περιπολίες, λαμβάνουν μέτρα φύλαξης και θωράκισης των περιοχών τους. Από την πλευρά του ο Δήμος, έχει μεριμνήσει με τον κ. Ταπεινό, τονίζοντας, ότι  φέτος κατόπιν συμφωνίας, έχει διασφαλιστεί η διαρκής ετοιμότητα ιδιωτών ιδιοκτητών – χειριστών χωματουργικών μηχανημάτων, για να επέμβουν άμεσα εφόσον απαιτηθεί, σε όλο το μήκος και πλάτος της Δυτικής Αχαΐας.

15 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Οπως αποκαλύπτει στην «Π», ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, το τελευταίο διάστημα στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 περιστατικά πυρκαγιών τα οποία, αντιμετωπίστηκαν τάχιστα, πριν προλάβουν να πάρουν διαστάσεις. Τρία εξ΄αυτών σημειώθηκαν στα Νιφορέϊκα, με διαφορά λίγων ωρών σχεδόν στο ίδιο σημείο(!), γεγονός που προβληματίζει καθώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τυχαία.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας Κώστας Ταπεινός, αναφερόμενος στη σημασία της συμμετοχικής δράσης κατά την αντιπυρική περίοδο ο κ. Ταπεινός επεσήμανε την αγαστή συνεργασία Δήμου με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Λαμπρόπουλο. «Κάνουμε τον σταυρό μας …». Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων είναι δεδομένος όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τους κινδύνους είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση.. .που ελλοχεύουν. «Κάνουμε τον σταυρό μας, μην μας τύχουν παράλληλα συμβάντα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Ταπεινός, τονίζοντας πως η γεωγραφική περιφέρεια αλλά και η δασική έκταση -συμπεριλαμβανομένων των οικισμών – του Δήμου είναι μεγάλη.

 

Πελοπόννησος