Δυτική Αχαΐα: «Μας απειλούν» 40.000 ανεμβολίαστοι εργάτες

Επέστρεψε ο τρόμος στον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Αχαΐας, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται στην περιοχή – όπως και στην γειτονική της Ηλείας – την οποία επισήμως οι εκπρόσωποί τους πλέον αποδίδουν στους ανεμβολίαστους και αμβισβητούμενης υγειονομικής κατάστασης 40.000 εργάτες γης και λαθρομετανάστες που απασχολούνται σε καλλιέργειες.

Τις προηγούμενες ημέρες, αφότου άρχισαν να γίνονται γνωστά στα χωριά του κάμπου τα άσχημα μαντάτα για τα κρούσματα, ο Αγροτικός Σύλλογος Λακκόπετρας ανέλαβε πρωτοβουλία να κάνει συναντήσεις με παραγωγούς και μεταποιητές που διατηρούν μονάδες στους δύο νομούς, συντάσσοντας κατόπιν έγγραφα με πολλούς αποδέκτες, προκειμένου τώρα να ληφθούν μέτρα προστασίας από τη νόσο και τις μεταλλάξεις της, που όπως πιστεύουν οι συντάκτες της διαμαρτυρίας, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να είναι περισσότερες όσο καταφθάνουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή αλλοδαποί από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία.
Η «μπάλα» πήρε, σ΄αυτή τη φάση όμως, τους αθίγγανους και Ρομά, εκφράζοντας και γι’ αυτούς την ίδια ανησυχία και τον ίδιο προβληματισμό για υγειονομικά θέματα που μπορεί να προκαλέσει η παρουσία τους και η κινητικότητά τους ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό.

«Εχουμε, ως αγρότες, εμβολιαστεί σε ποσοστό κοντά στο 50% και συνεχίζουμε. Ομως φοβόμαστε. Με εργάτες γης, λαθρομετανάστες, αθίγγανους και Ρομά, καθημερινά κινούμαστε στα ίδια μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δημοτικά γραφεία, τραπεζικά ΑΤΜ, ΚΕΠ κ.ά.. Πώς να προφυλαχθούμε και ποιος μας προφυλάσσει» δηλώνει στην «Π» ο πρόεδρος του ΑΣ Λακκόπετρας Χρήστος Μπεκίρης. Υπόχρεους να απαντήσουν και κυρίως να ενεργήσουν, πριν είναι πολύ αργά, καθιστούν οι αγρότες του κάμπου τον υπουργό, τον περιφερειάρχη, τον διοικητή της 6ης ΥΠε και τον ΕΟΔΥ.

Τους καλούν να λάβουν αυστηρά και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας για εργάτες γης, λαθρομετανάστες και μειονοτικούς  – όπως ισχύουν και «για τους Ελληνες» – με μία επισήμανση που αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι. «Εάν κι αυτοί δεν εμβολιαστούν, πολύ σύντομα θα είμαστε στο βαθύ κόκκινο, όπως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και τότε θα’ ναι αργά πια για δάκρυα» καταλήγει ο κ. Μπεκίρης.

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, στην τελευταία συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη του είχε ζητήσει, έγκαιρα, συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τους εργάτες γης, με συστηματικά και επαναλαμβανόμενα τεστ και πρόβλεψη για χώρους καραντίνας σ’ όσους εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό και ασφαλείς όρους, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο μετατροπής σε εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Πελοπόννησος