Εικαστική παρέμβαση στο χώρο του καταφυγίου των Υψηλών Αλωνίων – Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Πάτρας

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Πάτρας, ο ιστορικός χώρος του καταφυγίου, που αποδόθηκε ήδη στον πολιτιστικό κορμό της πόλης, ενεργοποιείται και εικαστικά με την παρέμβαση καθηγητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου και την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Πρόκειται για έργα που δημιουργήθηκαν από πηλό, μέταλλο και γυαλί, ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, αποκρυσταλλώνοντας μια άλλη ανάγνωση της ιστορικής μνήμης των τραγικών γεγονότων του πολέμου και του παράλληλου αγώνα για τη ζωή.

Η σειρά των έργων συνθέτει την ουσία μια ενιαία εγκατάσταση που ξεδιπλώνεται στις στοές και τους θαλάμους του καταφυγίου, ακολουθώντας το νήμα: κατοχή – αντίσταση – απελευθέρωση. Η έκθεση πρόκειται να παραμείνει μόνιμα, ως φόρος τιμής στις έννοιες του αγώνα και της ελευθερίας, συμπληρώνοντας και δημιουργώντας γόνιμους συνειρμούς με τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής που παρουσιάζονται παράλληλα.

Συμμετέχουν: Αγάθου Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρία, Κοντόγεωργα Τότα, Μεθενίτης Σπύρος, Μόρφη Δώρα, Φερεντίνος Παναγιώτης. Την επιμέλεια έχει η Ξένια Γιαννούλη, ιστορικός τέχνης. Η έκθεση θα ανοίξει στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 3 Οκτωβρίου.

Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη. Θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Συλλόγους και Σωματεία μετά από συνεννόηση.

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Σάββατο 2 Οκτωβρίου

 

Συνάντηση Χορωδιών της πόλης με έργα Θεοδωράκη

 

ώρα 20.00 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων,

Συμμετέχουν : ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΕΜΕΛΕΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ – ΟΡΦΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (Μικτό Φωνητικό Σύνολο Coro Avanti) – ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ – ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

 

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

 

11:00 π.μ. Εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Ομιλία – Κατάθεση στεφανιών – Μπάντα Δήμου

 

12:00 Άνοιγμα Εικαστικής παρέμβασης στο Καταφύγιο

Επιμέλεια έκθεσης Εικαστικό Εργαστήρι

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Αγάθου Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρία, Κοντόγεωργα Τότα, Μεθενίτης Σπύρος, Μόρφη Δώρα, Φερεντίνος Παναγιώτης. Την επιμέλεια έχει η Ξένια Γιαννούλη, ιστορικός τέχνης.

 

· Στα Υψηλά Αλώνια και σε άλλα σημεία της πόλης θα αναπτυχθεί υπαίθρια Έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο της απελευθέρωσης.

 

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

 

Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής

 

21.00 Με την συμμετοχή ορχήστρας του Χορευτικού και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας

Τα κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ζαχαρή Αχχιλεοπούλου.

 

Χώρος Παλιό Εργοστάσιο Λαδόπουλο (Δημοτικός Ηλεκτροφωτισμός) – Ακτή Δυμαίων 50

 

 

 

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

 

21:00. Θεατρική – Χορευτική «Περφόμανς» – Μνήμη Περιπατητική Επιτέλεση

 

Από το ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “DERIDA”

 

Το έργο πραγματεύεται την Απελευθέρωση της Πάτρας από τον ναζιστικό ζυγό. Θα αναπτυχθεί με τη μορφή project ως ένα πολυμεσικό σχήμα (χοροθέατρο, θέατρο ντοκουμέντο, video art/projection mapping).Στηρίζεται σε μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα.

Σκηνοθέτης / Χορογράφος: Μάρω Γαλάνη, Ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Μαρία Φωτεινοπούλου, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου, Χορευτής: Μαρία Κίκινα, Μουσική ηχολήπτης/ηχοσύστημα: Αλέξης Φραγκάκης, Video artist: Γιάννης Αβραμόπουλος

 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου

 

Προβολή ντοκιμαντέρ «ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ»

 

20.30 Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

 

Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις. 80 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη, η ταινία αποκαλύπτει: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall κ.ά. έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα και καταδικασμένα από τους Ναζί, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη Συλλογή του, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται την αληθινή ιστορία των

αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

 

*Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ .

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας