Είναι καλό να περπατάμε ξυπόλυτοι;

Το να περπατάμε ξυπόλητοι είναι ιδιαίτερα απολαυστικό. Ξέρουμε όμως ότι μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Και για πολλούς ανθρώπους, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, το ξυπόλητο περπάτημα έχει γίνει ο κανόνας. Ας δούμε όμως σε ποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα…

Αρχικά, ποτέ δεν γυμναζόμαστε ξυπόλυτοι

Ακόμα κι αν κάνουμε ασκήσεις στο σπίτι, τα πόδια μας χρειάζονται σωστή στήριξη για τους κραδασμούς όσο γυμναζόμαστε, άρα τότε πρέπει να φοράμε παπούτσια. Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει της μόδας το ξυπόλυτο τρέξιμο, ή το τρέξιμο με “ξυπόλυτα παπούτσια”, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η πρακτική εν τέλει είναι πιο ωφέλιμη. Πόσο μάλλον, για κάποιους μπορεί να είναι και βλαβερή ή να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Βέβαια, ασκήσεις όπως η γιόγκα και το τάι τσι μπορούν να γίνουν χωρίς παπούτσια.

Πέρα από τον κίνδυνο του να πατήσουμε κάτι σπασμένο ή σκληρό, το να περπατάμε ξυπόλυτοι στο σπίτι μας ίσως να μην είναι πολύ καλή ιδέα. Χωρίς την κατάλληλη στήριξη στο πέλμα, μπορεί να αποκτήσετε προβλήματα. Ορισμένα προβλήματα μπορεί να γίνουν και χειρότερα αν περπατάτε ξυπόλυτοι, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα αλλά και ο διαβήτης, που προκαλεί προβλήματα στα πόδια.

Τα πιθανά οφέλη του να είμαστε ξυπόλυτοι στο σπίτι δεν έχουν ερευνηθεί εκτενώς, αλλά κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν ότι τους βοηθά στο να έχουν καλύτερη αίσθηση ισορροπίας.

Προσοχή σε χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια και δημόσια ντους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για μόλυνση από τον μύκητα που προκαλεί το πόδι του αθλητή. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HPV, καθώς κάποια στελέχη του επηρεάζουν και τα πέλματα του ποδιού. Να φοράτε πάντα σαγιονάρες σε αυτά τα μέρη.

iatronet.gr