Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Περιστερίου

Πριν από λίγο έφυγε από την ζωή ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης στο Θριάσιο νοσοκομείο. !
Ο μεταστάς από πέρυσι το καλοκαίρι  παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετώπισε με μυστικοπάθεια και προσευχή.
Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης αδυνατούσε  να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του λόγω ασθενείας και η ΔΙΣ, εξαιτίας του διοικητικού κενού που έχει προκύψει στη Μητρόπολη από την αδυναμία της άσκησης των καθηκόντων του, πρόσφατα ενέκρινε τροποποίηση του 263/2014 Κανονισμού «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», που προβλέπει ότι σε Μητροπόλεις, οι ποιμενάρχες των οποίων αδυνατούν προσωρινά να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και επιπλέον δεν έχουν ορίσει αναπληρωτή τους, θα διορίζεται έξαρχος μητροπολίτης ως πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες. 

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου μεταφέρθηκε από χθες  στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μετά από εντολή του Εξάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα

γιατί παρουσίασε υψηλό πυρετό και έλλειψη επαρκούς οξυγόνου. Σήμερα το πρωί η κατάσταση του επιδεινώθηκε και περί το μεσημέρι έκλεισε τα μάτια και σταμάτησε να αναπνέει. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα «έφυγε σαν πουλάκι». Θα μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε περισσότερα αλλά όσοι τόσον καιρό έχαιραν με την κατάσταση της υγείας του ας μην επιχαίρουν περισσότερο. Ο καλός Θεός έχει το σχέδιο Του για όλους.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης , κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης γεννήθηκε στην Αίπεια Καλαμάτας το 1954. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή και το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 15 Αυγούστου 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο. Την ίδια ημέρα έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1982-1999), καλλιεργώντας συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία». Το 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανέγερση του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και των διάφορων βοηθητικών χώρων της Ενορίας. Παράλληλα διορίσθηκε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως B’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2008-2011) και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2011-2014) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξελέγη Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 13 Οκτωβρίου2014 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου Επίσκοπος. Στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.Η μητέρα του την οποία τόσο λάτρευε ζει για να δει και αυτό το θλιβερό γεγονός του πεφιλημένου παιδιού της που δεν πρόλαβε να χαρεί την Αρχιερωσύνη του.

Ως Μητροπολίτης Περιστερίου μερίμνησε για την ανακαίνιση των ενοριακων αιθουσών συσσιτίων, τη δημιουργία νέων ενοριών και τη νομική κατοχύρωση των ιδρυμάτων της μητρόπολης. Επίσης δημιούργησε σημαντικές κοινωνικές δομές όπως οι εξής:

  • Ξενώνας φιλοξενίας ασθενών και συνοδών που επισκέπτονται νοσοκομεία της Αθήνας για θεραπείες και εξετάσεις.
  • Ωδείο Μητροπόλεως Περιστερίου.