Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζουμε σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, λέει ο Χ. Ακάρ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία κάνει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση! Ο κ. Ακάρ, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αφού ανέφερε πως η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως η χώρα του είναι πάντα υπέρ των συνομιλιών, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων επίλυσης.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «ειδικά η γειτονική μας Ελλάδα, και ιδιαίτερα ορισμένοι πολιτικοί, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και την αλήθεια με σκόπιμο και επιθετικό τρόπο και συνεχίζουν τη ρητορική τους κατά της Τουρκίας με ενέργειες και φρασεολογία που κλιμακώνουν τις εντάσεις. Συνεχίζουν την επιθετική τους στάση, με σκοτεινό βλέμμα, και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τα γεγονότα στην Ουκρανία ως στοιχείο επίθεσης κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Ακάρ συνέχισε λέγοντας πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης «είναι λανθασμένη» και υποστήριξε πως η Αγκυρα κάνει καλοπροαίρετες εκκλήσεις, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. «Λέμε για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε την αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας στην Αγκυρα για την 4η συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Ακάρ υπενθύμισε το «casus belli» σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες και μάλιστα ορισμένα από αυτά τα νησιά τα βάζει προς πώληση».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ