ΕΜΠ: Ξηλώθηκε συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. το… αυθαίρετο των αντιεξουσιαστών

Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνόδεψαν σήμερα υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ μετά από καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου. Πρόκειται για ρεπορτάζ που ανέδειξε η «Κ» σύμφωνα με το οποίο τα άτομα αυτά όχι μόνο εμπόδιζαν τους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού των συμφοιτητών τους αλλά και… έχτιζαν δικό τους στέκι.

emp-xilothike-synodeia-tis-el-as-to-aythaireto-ton-antiexoysiaston0

Χθες, ο Κοσμήτορας της Σχολής Σταύρος Κουρκούλης μαζί με δύο μέλη του πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν τις εργασίες ανέγερσης τοίχους που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έξωθεν των αμφιθεάτρων καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια. Ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν.

Στη συνέχεια, ο πανεπιστημιακός λειτουργός μετέβη στο Α.Τ Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος».

Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», τις τελευταίες ημέρες μικρή ομάδα φοιτητών που αυτοτοποθετούνται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, παρεμπόδιζαν τους ελέγχους των πιστοποιητικών των φοιτητών για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, έφτασαν να διώξουν από τη σχολή τούς υγειονομικούς ελεγκτές, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό τη συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της διοίκησης της ΣΕΜΦΕ.

emp-xilothike-synodeia-tis-el-as-to-aythaireto-ton-antiexoysiaston4

Αλλά εκτός αυτού, η ομάδα έλαβε την απόφαση να φτιάξει το δικό της στέκι, παίρνοντας αίθουσα του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοσμητεία, χθες «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo, που είχε κατασκευαστεί αρχικά ως χώρος εκδηλώσεων. Η αίθουσα είχε καταληφθεί από άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών, ωστόσο υπέστη ζημιές σε επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων προ μηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα χθεσινά χτισίματα μεταφέρθηκε με γερανοφόρο ένας τόνος με άμμο και παλέτες με τούβλα, ενώ το συνεργείο οικοδομών αποτελείτο από τέσσερα άτομα. Πρόθεση των αντιεξουσιαστών είναι να χτίσουν την αίθουσα κλείνοντας τις τζαμαρίες της. Ο πρύτανης του ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής και ο κοσμήτορας της ΣΕΜΦΕ Σταύρος Κουρκουλής επιχείρησαν να τους σταματήσουν αλλά δέχθηκαν λεκτική βία. Επίσης, χθες η ίδια ομάδα ατόμων δέσμευσε αυθαιρέτως αμφιθέατρο της σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της σχολής, η οποία ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.

Η Κοσμητεία αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της σχολής (εκπαιδευτικές –συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της σχολής σε άλλες σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες. Επίσης, ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου εις βάρος του παράνομου συνεργείου με αίτημα λήψης μέτρων ώστε να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες.