Εμβολιασμοί: Έρχονται κυρώσεις το Φθινόπωρο για αρνητές υγειονομικούς

Στέρεα και σταθερά, μέρα με την ημέρα, οικοδομείται το τείχος ανοσίας κατά του κορωνοϊού  ώστε η πολυπόθητη επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα να μην απειληθεί από ένα τέταρτο επιδημικό κύμα το Φθινόπωρο.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, για την οποία τοποθετήθηκε την περασμένη Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, θα αποτελέσει την ύστατη λύση για να μην «γκρεμιστεί» ό,τι έχει «χτιστεί» τους τελευταίους έξι μήνες για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών.

Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), δύο επαγγελματικές ομάδες που σε αυτή τη φάση «ακουμπά» η υποχρεωτικότητα, προτείνουν τη στοχευμένη ενημέρωση και την «τέχνη της πειθούς» για την ολιστική και μακροπρόθεσμη διαχείριση της επιδημίας.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της επιδημίας στη χώρα μας έγινε αντιληπτό ότι το προσωπικό των δομών Υγείας και Πρόνοιας ήταν εκτεθειμένο στον κορωνοϊό.

Μεταξύ των περισσοτέρων από 12.500 θυμάτων της Covid-19 λοίμωξης, 27 έχουν καταχωριστεί ως υγειονομικοί εργαζόμενοι, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι τους έδωσαν σκληρή μάχη στα νοσοκομεία ως ασθενείς.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δόθηκε το σήμα εκκίνησης για την «Ελευθερία», το προσωπικό των δομών Υγείας και των ΜΦΗ πρώτο απέκτησε πρόσβαση στο «δώρο του εμβολίου».

Παρά τον αρχικό δισταγμό, σταδιακά το ποσοστό των εμβολιασμένων στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές αυξήθηκε. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ανέρχεται σε 70,4% στα δημόσια νοσοκομεία και 70,7% στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στις ιδιωτικές ΜΦΗ αγγίζει το 95% και στις δομές που υπάγονται στις Μητροπόλεις δεν ξεπερνά το 40%.

Και μπορεί τα ποσοστά αυτά να μοιάζουν ικανοποιητικά για το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, ωστόσο δεν αρκούν για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας δεδομένης της κρίσης δημόσιας υγείας που βιώνουμε τους τελευταίους 15 μήνες.

Και στα τρία επιδημικά κύματα, η ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού έγινε αιτία να κλείσουν κλινικές και να τεθούν σε καραντίνα χιλιάδες εργαζόμενοι, στερώντας πολύτιμες δυνάμεις από την προσπάθεια να αναχαιτιστεί η επιδημία και να σωθούν ζωές.

Η πλήρης εμβολιαστική θωράκιση των υγειονομικών αποτελεί τον παράγοντα-«κλειδί» πρωτίστως για την δική τους ασφάλεια και δευτερευόντως για την εκπλήρωση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.