Ένα χωριό που φτιάχνει χειροποίητο κάρβουνο

Το Dole pri Litija hal είναι ένα χωριό στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, με παράδοση στον ξυλάνθρακα. Εκεί κάθε καλοκαίρι, κατασκευάζεται με το χέρι ο μεγαλύτερος σωρός κάρβουνου στην Ευρώπη για τη χειροποίητη κατασκευή του.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ όπου συγκεντρώνονται διαφορετικοί άνθρωποι από διάφορα κράτης της Ευρώπης, όπως τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Έχει ύψος 4 μέτρα και περίμετρο 42 μέτρα, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένας κωνικός χώρος για 300 κυβικά μέτρα ξύλου οξιάς και κέρατος. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος σωρός κάρβουνου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Joze Sprah του Σλοβενικού Ινστιτούτου Δασοκομίας.

 

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας χώρος σε σχήμα κώνου για 300 κυβικά μέτρα ξύλου οξιάς και γαύρου. Βελόνες ερυθρελάτης και ένα στρώμα γης τοποθετούνται γύρω από την καμινάδα έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί και ο κλίβανος να μην καίγεται.

Οι διοργανωτές θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στο παλιό εμπόριο άνθρακα. Η παραγωγή κάρβουνου έχει μια παράδοση αιώνων στην περιοχή και εξακολουθεί να ακολουθείται από ορισμένους αγρότες.

naftemporikigr με πληροφορίες euronews