Ένωση Γονέων: Σοβαρές καταγγελίες για αδιαφορία από τη δημοτική αρχή

Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας και στην υπουργό Παιδείας

•Διαπιστώνει σημαντικές ελλείψεις λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
•«Κάνουμε προσπάθεια για να βελτιωθούν οι υποδομές», τονίζει ο Αντιδήμαρχος, Νικήτας Σπίνος
•Δ. Γεωργάνος: «Δεν μπορούμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε Σεπτέμβρη! Να χτυπάει το πρώτο κουδούνι, να μην έχουμε καθαρίστριες και να μην έχουν γίνει παρεμβάσεις. Γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό; Γιατί δεν έχουμε την ευαισθησία να «τρέξουμε» τις διαδικασίες;»

Λίγες εβδομάδες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, η Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου προχωρά σε σοβαρές καταγγελίες για αδιαφορία από τη δημοτική αρχή και επισημαίνει πως δεν έχουν γίνει τα δέοντα, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι απέστειλαν στον Δήμαρχο Ν. Αρετάκη και στον Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για θέματα Παιδείας Ν. Σπίνο επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία αναλύουν τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και στις τοπικές αρχές, με την Ένωση να ζητά απάντηση από την δημοτική αρχή έως την ερχόμενη Τετάρτη (25/8/2021), σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται, το Δ.Σ. της Ένωσης θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ, «ώστε να παρουσιαστεί η αθλιότητα που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας στην Ζάκυνθο, καθώς η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων».

Τα προβλήματα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου, Διονύσιος Γεωργάνος, τόνισε: «Η Ένωση έβγαλε μια αυστηρή ανακοίνωση κατά των αρμόδιων που έχουν ευθύνη για τα σχολεία. Πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, χωρίς να το εκμεταλλευτούν για να κάνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν όπως θα έπρεπε, δηλαδή για να είναι λειτουργικά και ασφαλή για τους μαθητές. Πρόκειται για σοβαρά προβλήματα, για τα οποία έχουν παρθεί αποφάσεις από τρεις Σχολικές Επιτροπές και τη Δημοτική Επιτροπή και μάλιστα κάποια δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Δεν μπορούμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε Σεπτέμβρη. Να χτυπάει το πρώτο κουδούνι, να μην έχουμε καθαρίστριες και να μην έχουν γίνει παρεμβάσεις. Γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό ή γιατί δεν έχουμε την ευαισθησία να «τρέξουμε» τις διαδικασίες». Όσον αφορά το ΕΝΕΕΓΥΛ, ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι παρά τις υποσχέσεις, έχουν γίνει πολύ λίγα για να έτοιμο το κτήριο στο Βουγιάτο, τον Σεπτέμβρη. «Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος αν το ΕΝΕΕΓΥΛ θα κάνει αγιασμό στο καινούργιο κτήριο; Ποιος ευθύνεται για την κωλυσιεργία; Οι γονείς, οι μαθητές ή οι αρμόδιοι που δεν έχουν ευαισθησία απέναντι σε αυτά τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται σε αίθουσες-«τρώγλες». Εμείς περιμένουμε να είναι έτοιμο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη». Ο κ. Γεωργάνος κατέληξε ότι η Ένωση δεν είναι ικανοποιημένη από τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και την κάλεσε μάλιστα, αν μπορεί, να διαψεύσει τα όσα ισχυρίζεται ο ίδιος.

Η επιστολή της Ένωσης
Η Ένωση, στην επιστολή που απέστειλε στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, την οποία κοινοποιεί στην υπουργό Παιδείας, τον Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις σχολείων όλων των βαθμίδων, με μέλη ΔΕΠ και Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, την ΑΣΓΜΕ, την ΕΛΜΕΖ, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Συλλόγους Γονέων και τα ΜΜΕ, αναφέρει:

«Η Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022, διαπιστώνει την «αδυναμία» της Δημοτικής αρχής του τόπου μας να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει την λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, με ευθύνη και σοβαρότητα.
Τα σχολεία της Ζακύνθου πρόκειται να ανοίξουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας και βοηθητικό προσωπικό αφού οι προσλήψεις των ενδιαφερομένων από τον Δήμο γίνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης (περίπου 2 ώρες για κάθε σχολείο) παραβλέποντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που ορίζουν καθαριότητα και απολύμανση του χώρου καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
Ως γονείς απαιτούμε την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης για κάθε σχολική μονάδα, όπως έχουν ήδη φροντίσει οι υπόλοιποι δήμοι σε ολόκληρη την χώρα. Η Δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τα χρήματα με τα οποία έχει επιχορηγηθεί από την Κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Το ξεκίνημα των σχολείων πρέπει να γίνει λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (προσεκτική καθαριότητα χώρων, προμήθεια των σχολείων με είδη ατομικής υγιεινής κ.α)
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Αρετάκης Ν. και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Σπίνος Ν. αδιαφορούν εντελώς για τις αποφάσεις της ΔΕΠ και των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου αφού δεν έχει υλοποιηθεί καμία από αυτές.
Απομένει λιγότερο από μήνας και οι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥΛ δεν γνωρίζουν ακόμα που θα ξεκινήσουν το σχολικό τους πρόγραμμα, αφού ο Δήμος κωλυσιεργεί και δεν έχει ορίσει ακόμα υπεύθυνο εργολάβο για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για το κτήριο που θα τους φιλοξενήσει.
Στα υπόλοιπα σχολικά κτήρια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία υλικοτεχνική και μη παρέμβαση, από αυτές που έχουν αποφασιστεί και είναι απαραίτητες να γίνουν για την ασφάλεια και την προστασία όλων (ενεργειακή αναβάθμιση 3ου Δημοτικού σχολείου, κατασκευή μοναδικού δρόμου πρόσβασης 6ου Δημοτικού σχολείου, οικοδομικές άδειες σχολικών κτηρίων, δημιουργία παραρτήματος 2ου Νηπιαγωγείου, αντικατάσταση επικίνδυνων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων κ.α). Παράλληλα, αδιαφορεί εντελώς και αρνείται να συνεργαστεί με την Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου για το σοβαρό θέμα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου διεκδικεί και απαιτεί άμεση λύση από την Δημοτική Αρχή για όλα όσα έχει δεσμευτεί με τις αποφάσεις των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών. Επιπλέον, με υπευθυνότητα να φροντίσει και να διασφαλίσει την υγεία και την προστασία των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών αξιοποιώντας τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του και προορίζονται για την Παιδεία αλλά και το προσωπικό του Δήμου για την σωστή λειτουργία των σχολείων της Ζακύνθου.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα και καλούμε την Δημοτική Αρχή να μας απαντήσει για όλα αυτά μέχρι την Τετάρτη 25/8/21. Σε αντίθετη περίπτωση, το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων προγραμματίζει Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η αθλιότητα που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας στην Ζάκυνθο καθώς η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων».

Ν. Σπίνος: «Κάνουμε προσπάθεια για να βελτιωθούν οι υποδομές
Ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Νικήτας Σπίνος, λίγο πριν σταλεί η παραπάνω επιστολή, ερωτηθείς από την «ΗΜΕΡΑ» για τις προετοιμασίες του Δήμου, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, σημείωνε: «Γίνονται πολλές παρεμβάσεις σε πολλά σχολικά κτίρια. Επιγραμματικά, μπορώ να πω ότι στο 2ο Δημοτικό θα γίνουν δυο τμήματα Νηπιαγωγείου, στο 5ο Δημοτικό και στο 2ο-3ο Γυμνάσιο γίνονται έργα συντήρησης. Ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για το ΕΝΕΕΓΥΛ και ευελπιστούμε, ξεκινώντας η σχολική χρονιά να είμαστε έτοιμοι. Πρόκειται για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εσωτερικά, ώστε να γίνει η μεταφορά από το ΕΠΑΛ στο Βουγιατό. Ευελπιστούμε να προλάβουμε την αρχή της χρονιάς. Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την ανάθεση έργων 600.000 ευρώ περίπου. Στόχος μας είναι να πάρουμε όσα περισσότερα χρήματα γίνεται από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. για την αναβάθμιση των σχολείων μας σε κτιριακό και λειτουργικό επίπεδο. Όλα θέλουν το χρόνο τους».

Συνάντηση για τις καθαρίστριες
Πριν δυο μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου με τον Αντιδήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Βουλευτή και τους Προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να βρεθεί το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα. «Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στα μέτρα που προβλέπονται τα σχολεία. Είναι νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό αλλάζει από βδομάδα με βδομάδα. Με τις καθαρίστριες είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σύνθετο, διότι το κράτος μας διέθεσε λιγότερες εργατοώρες και για αυτό είχαμε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Προϊσταμένους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για να πιέσουμε και να καλύψουμε τα σχολεία μας», πρόσθεσε ο κ. Σπίνος.

 

imerazante.gr