Επιχείρηση «Ελευθερία»: Κυκλοφορούν και… απειλούν 3,7 εκατ. ανεμβολίαστοι 18-59 ετών

Καθώς το τέταρτο επιδημικό κύμα σαρώνει τη χώρα μας, εντείνεται η αγωνία όλων να υψωθεί εγκαίρως το τείχος ανοσίας για την προστασία της υγείας μας, αλλά και της οικονομίας από τον ολοένα πιο απειλητικό λόγω των μεταλλάξεων, ιδίως της «Δέλτα», κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία βρίσκονται και πάλι σε ετοιμότητα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων -ημερησίως κυμαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στα 3.000- θα υπερδιπλασιάσει και τις εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 ως το τέλος του μήνα, που θα ξεπεράσουν τις 250 ημερησίως.

Περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν θωρακιστεί πλήρως κατά της λοίμωξης COVID-19 και περί τα 1,3 εκατομμύρια αναμένουν τον εμβολιασμό τους με την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Αλλα 3,7 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, μοιάζουν όμως να έχουν «ακινητοποιηθεί» μέσα στην επιδημία του… περασμένου χειμώνα, αφού παραμένουν πλήρως απροστάτευτα έναντι του κορωνοϊού, σαν να μην έχουν στη διάθεσή τους το όπλο του εμβολίου. Μάλιστα, ο κίνδυνος που διατρέχουν μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, εξηγώντας έτσι τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των επιστημόνων για άμεσο εμβολιασμό και την εκστρατεία «Πειθώ» που υλοποιεί η κυβέρνηση, με ενημερωτικές καμπάνιες και στοχευμένες δράσεις, καθώς και με εφαρμογή ενισχυμένου ελέγχου (testing) των ανεμβολίαστων πολιτών, ιδίως στις μετακινήσεις και στην εργασία τους, όπως π.χ. τουρισμός, ακτοπλοΐα.

«Οι ανεμβολίαστοι πολίτες βρίσκονται στο μάτι του επιδημικού κυκλώνα. Δεν κινδυνεύουν όπως κινδυνεύαμε όλοι έως και τον περασμένο Ιανουάριο, όταν μας δόθηκε η πρόσβαση στο εμβόλιο. Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη -“Αλφα” και “Δέλτα”, για παράδειγμα- που κυριαρχούν στα επιδημικά κύματα αυτού του έτους είναι πιο επιθετικά, πιο μεταδοτικά και πιο νοσογόνα. Και στρέφονται κατά εκείνων που βρίσκουν αθωράκιστους. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελούν εύκολο, προσβάσιμο στόχο για τον κορωνοϊό», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος.

covid_freedom_anemvoliastoi
Οι αρνητές των εμβολίων είναι στην ίδια κατάσταση με εκείνη της πρώτης φάσης της πανδημίας όταν δεν υπήρχαν τα εμβόλια

 

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν αποκτήσει ιδιότητες που τον καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνο για όλους μας, με τη σημαντική λεπτομέρεια βεβαίως ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο ακόμη και υπό αυτές, τις πιο απειλητικές συνθήκες μετάδοσης του κορωνοϊού σε σχέση με τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τη σοβαρή νόσησή τους.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η μετάδοση ανάμεσα στα απροστάτευτα άτομα γίνεται σε φυσική απόσταση έως και 4 μέτρων από 1,5 με 2 μέτρα που γνωρίζαμε πέρυσι. Επίσης, ότι για τη μετάδοση χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα – το μεταλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα”, που θα κυριαρχεί τον Αύγουστο, μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν περίπου 15 λεπτά. Ολα αυτά και πολλά ακόμη που διερευνούμε επιβάλλουν την προστασία όλων με το εμβόλιο», τονίζει ο καθηγητής. Και απαντώντας στους πολέμιους του εμβολιασμού, ο κ. Χρούσος υπενθυμίζει ότι «αν θα έπρεπε να προβούμε σε συγκρίσεις, τότε απέναντι στους σχεδόν 13.000 θανάτους λόγω της λοίμωξης COVID-19, θα τοποθετούσαμε τις απώλειες δύο συνανθρώπων μας από ανεπιθύμητες παρενέργειες μεταξύ των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων που εμβολιαστεί πλήρως ή μερικώς».

Ποιοι κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν»

Η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, που σχετίζονται και με τη χρονική σειρά με την οποία εντάχθηκαν στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία». Στους μεγαλύτερους ηλικιακά και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα το τείχος ανοσίας είναι πιο στέρεο. Ενώ στους νεότερους ηλικιακά, κυρίως κάτω των 59 χρόνων, εντοπίζεται εμβολιαστική «μαύρη τρύπα».

Στην πολυπληθή -περίπου 3 εκατομμύρια άτομα- και ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των πολιτών 60 χρόνων και άνω η ανοσία είναι πάνω από 70%, ποσοστό που τους προστατεύει ήδη από την επέλαση του τέταρτου κύματος. Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται στην ειδοποιό διαφορά αυτού του κύματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα. «Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Η εμβολιαστική κάλυψη, προς το παρόν, έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες», ανέφερε, την περασμένη Πέμπτη, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ηλικιακή ομάδα των νέων 18-24 χρόνων έχει εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού το 29% και στην αμέσως επόμενη, των ατόμων 25-29 χρόνων, το 41%. Αναλόγως, η εμβολιαστική κάλυψη -υπολογισμένων και των κλεισμένων ραντεβού- διαμορφώνεται στο 45% για τα άτομα της ομάδας 30-34 χρόνων και στο 48% για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 35-39 χρόνων.

Εκτός της «Ελευθερίας» και της προστασίας του εμβολίου βρίσκεται το 44% των ατόμων ηλικίας 40-44 χρόνων, όπως και το 38% εκείνων των 45-49 χρόνων. Στη δεκαετία-γέφυρα μεταξύ νεότερων και πιο ηλικιωμένων, εκείνη των 50, η εμβολιαστική «μαύρη τρύπα» κινδυνεύει να αφανίσει με μολύνσεις, νοσηλείες και θανάτους τουλάχιστον το 37% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα, στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δείχνουν ότι ο κίνδυνος για την ηλικιακή ομάδα 55-59 χρόνων είναι 70 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με εκείνον της ηλικιακής ομάδας 20-24 χρόνων. Γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την προειδοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για άμεσο εμβολιασμό των νέων, ιδίως σε αυτή τη φάση πριν από τις διακοπές τους, προκειμένου να μη γίνουν το μοιραίο όχημα μετάδοσης του κορωνοϊού στους γονείς τους.

Κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι ο θάνατος λόγω νόσησης από COVID-19 και για άτομα ηλικίας 40-49 χρόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής για τη θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού, τα άτομα ηλικίας 40-44 χρόνων κινδυνεύουν 11 φορές περισσότερο να καταλήξουν, ενώ ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται (23 φορές) για την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των ατόμων 45-49 χρόνων, σε σχέση πάντα με τους 20χρονους.