Ερευνες στο Ιόνιο για φυσικό αέριο – Ολοκληρώθηκαν τα σεισμικά

Η ΕΔΕΥ ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη 9/03/2022, ότι η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater ολοκλήρωσε για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, τη δεύτερη θαλάσσια γεωφυσική (σεισμική) έρευνα στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών, που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο (Κυπαρισσιακός κόλπος).

 

Ο στόχος των ερευνών, που ήταν να αξιολογηθεί το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεντρωνόμαστε σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας του εφοδιασμού.

 

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων, προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων εργασιών αποτελούν προτεραιότητα, προκειμένου να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές.

 

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ – της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας ότι εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής που όχι μόνο πληρούν, αλλά ξεπερνούν τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα.

 

Ο Rikard Scoufias, πρόεδρος της ΕΔΕΥ ΑΕ, συνεχάρη όλα τα εμπλεκόμενα μέλη για την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των υπεράκτιων ερευνών, τονίζοντας ότι η πρόοδος αυτή αντιπροσωπεύει σημαντικά βήματα προς την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού.