Ετοιμάζει “αντάρτικο” η εστίαση της Πάτρας – Δεν πάει άλλο

Στο στόχαστρο βρίσκεται για ακόμη μία φορά ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος καλείται να «πληρώσει» ξανά το τίμημα της επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, εξαιτίας του οποίου η Αχαΐα τέθηκε σε τοπικό lockdown από τις 6 χθες το πρωί και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η εστίαση εγκαλεί την κυβέρνηση ότι εξαντλεί την αυστηρότητά της στον κλάδο, ο οποίος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ο ΣΚΕΑΝΑ «τιμωρείται παραδειγματικά για ακόμη μία φορά».

«ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ;»

στην ανακοίνωση, αναφέρεται πως «σε lock down ξαναμπήκε ο νομός Αχαΐας και με λύπη μας βλέπουμε πάλι σαν κύριο και μοναδικό, σχεδόν, αποδέκτη των σπασμωδικών κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, την εστίαση.
Τα ερωτήματα που εγείρονται στο άκουσμα των μέτρων είναι δύο.

Βρισκόμαστε στην λήξη της τουριστικής περιόδου, με τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές να είναι κατάμεστες καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Η Αχαΐα, ωστόσο, μην αποτελώντας ένα τέτοιο προορισμό και χωρίς ουσιαστικά τουρισμό, χαρακτηρίζεται ξαφνικά ως «κόκκινη περιοχή». Για μια ακόμη φορά η Αχαΐα εντάσσεται στην κόκκινη ζώνη, με σκληρά μέτρα και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις (βλ. δύο Καρναβάλια χαμένα, 17 μήνες κλειστοί οι εσωτερικοί χώροι κα.).

Πλέον δεν κατανοούμε τους λόγους που εξαντλείται η αυστηρότητα της Κυβέρνησης σε συγκεκριμένες περιοχές ξανά και ξανά, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. Θεωρούμε ότι «σηκώνει βάρη» για μία ακόμα φορά άλλων περιοχών, όπου το κράτος δεν κατάφερε δυστυχώς να περιφρουρήσει και να ελέγξει κατά την τουριστική περίοδο, καθώς και των πυλών εισόδου της χώρας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των απλών υπαίθριων συναθροίσεων.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα «τιμωρείται» παραδειγματικά η εστίαση, ιδίως σε μια περιοχή, όπου στην απόλυτη πλειοψηφία της, τα εκάστοτε μέτρα τηρούνται ευλαβικά και περιφρουρούνται από συνεχείς κρατικούς ελέγχους. Ενώ, από την άλλη, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αύξηση ή έστω συσχέτιση των κρουσμάτων με την οργανωμένη και συντεταγμένη εστίαση και αναψυχή. Έχοντας πάντα σαν κύριο γνώμονα και ζητούμενο την δημόσια υγεία καθώς και την έξοδο, το συντομότερο δυνατό, από την τεράστια υγειονομική κρίση που βιώνουμε, δηλώνουμε υπεύθυνα πως έχει φτάσει η ώρα μηδέν για τον κλάδο και πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Η Κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εύρεση ενός λειτουργικού και βιώσιμου για τις επιχειρήσεις, μοντέλου, γιατί με επαναλαμβανόμενα lock down η κατάρρευση του κλάδου είναι προ των πυλών.
Εστίαση και αναψυχή χωρίς μουσική δεν λογίζεται! Εστίαση και αναψυχή με αντιστροφή μέτρηση επίσης δεν λειτουργεί.
Ήρθε ο καιρός να ληφθούν άλλα μέτρα για να μην επέλθει ολοκληρωτική κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει πολλούς ακόμα κλάδους και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.
Μεταφέροντας την απόγνωση πλέον εκατοντάδων συναδέλφων σας διαβεβαιώνουμε πως δεν υπάρχει περιθώριο ούτε μιας ημέρας χαμένης».
Την ίδια ώρα, δεκάδες δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο αναβάλλονται, αφού το γλέντι πρέπει να έχει… σχολάσει το αργότερο μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να προλάβουν οι καλεσμένοι να έχουν γυρίσει στο σπίτι τους στη 01.00, οπότε και τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΑ
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και
β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.
ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.
Από χθες το βράδυ οι έλεγχοι της Αστυνομίας, αλλά και μικτών κλιμακίων είναι εντατικοί, για να διαπιστωθεί η εφαρμογή των νέων μέτρων, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι πολίτες που χρειάζεται να κυκλοφορούν μεταξύ 01.00- 06.00 πρέπει να έχουν μαζί τους σχετικές βεβαιώσεις.