Φάβα “παντρεμένη” με καραμελωμένα κρεμμύδια από την Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Υλικά

Για τη φάβα:

250 gr φάβα

1 μέτριο κρεμμύδι

30 ml (2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

1 μέτριο καρότο

Μετά το βράσιμο, λίγο αλάτι

 

Για τα κρεμμύδια

3-4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες ροδέλες

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας κρέμα βαλσάμικου

Λίγο αλάτι

 

Επί το έργον

Καθαρίζουμε τη φάβα και την ξεπλένουμε. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ΚΡΥΟ νερό να την σκεπάζει. Βάζουμε να πάρει μια βράση και την σουρώνουμε. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.

Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και αρκετό KΡΥΟ νερό (περίπου 500 ml), να τη σκεπάζει. Βάζουμε να βράσει και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να μαγειρεύεται. Δεν ανακατεύουμε καθόλου, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε και προσθέτουμε νεράκι όποτε πίνει το υπάρχον. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να λιώνει ένα κομματάκι της που θα ζουλίξουμε ανάμεσα στα δυο μας δάκτυλα.

Όταν είναι έτοιμη ( να έχει μείνει και λίγο νεράκι γιατί στερεοποιείται όσο μένει) την αλέθουμε στο multi ή με το ραβδομπλέντερ μέχρι το σημείο που τη θέλουμε. Εμείς θέλουμε να κρατάει λίγο κόκκο αυτή την εποχή μου την τρώμε ζεστή, ενώ το καλοκαίρι μας αρέσει πιο λεία. Δηλαδή μερικές φορές δεν την αλέθω καθόλου αυτή την εποχή. Αλατίζουμε την αλεσμένη φάβα όσο μας αρέσει. Αδειάζουμε τη κρέμα-φάβα σε σκεύος ώστε να έχει πάχος 4-5 cm και αφήνουμε να πήξει ελαφρά και να γίνει χλιαρή.

Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Σε τηγάνι κατάλληλου μεγέθους (να είναι ευρώχωρο σχετικά) βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα φέρνουμε μια δυο γύρες στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να καούν. Δεν είναι τηγανητά κρεμμύδια. Δεν πρέπει όμως και να λιώσουν, γιατί δεν είναι μαρμελάδα. Τα σιγομαγειρεύουμε .

Ο χρόνος που θα μας πάρει η διαδικασία είναι γύρω στα 40-45 λεπτά. Τα ανακατεύουμε ανά 5-10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα αλατίζουμε και προσθέτουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε να πάει παντού και να πάρει μια βράση και αποσύρουμε.

Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτα και γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια. Περιχύνουμε γύρω της λίγο ωμό ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε!

 

 

 

Παρατηρήσεις

1)Στα όσπρια δεν βάζουμε αλάτι από την αρχή γιατί τα σφίγγει και δεν βράζουν. Επίσης σημασία έχει και το νερό. Μάλιστα , μια ένδειξη της σκληρότητας του νερού μιας περιοχής είναι το βράσιμο των οσπρίων. Παλιότερα τα έβραζαν με νερό της βροχής.

 

2)Η φάβα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται και ως κρύα σαλάτα με ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι και μαϊντανό.

 

3)Τα κρεμμύδια καραμελώνουν ακόμη και χωρίς ελαιόλαδο . Έτσι μπορούν να τα απολαύσουν και όσοι κάνουν αλάδωτη νηστεία.

 

4)Συχνά στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών χρησιμοποιώ ελάχιστο πετιμέζι και κλασικό ξύδι ή αντί αυτών βαλσάμικο. Η αντικατάσταση με την κρέμα βαλσάμικου ήταν πολύ επιτυχημένη.