Φώφη Γεννηματά: Επίσκεψη στην Ηλεία – «Συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα»

Την Ηλεία επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά βρέθηκε στον Πύργο και πιο συγκεκριμένα στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο όπου συνομίλησαν και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συμμετέχει σε σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη ,του πρώην Βουλευτή Γιάννη Κουτσούκο  ,του  Δήμαρχου Πύργου  Τάκη Αντωνακόπουλο,τους  αντιδημάρχους , τον δασάρχη Πύργου , εκπρόσωπους των  φορέων της πόλης  και προέδρους κοινοτήτων που επλήγησαν από τις φωτιές.

Νωρίς το μεσημέρι βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε το καφενείο των Πεύκων ,όπου συνομίλησε με τους κάτοικους και άκουσε τα προβλήματα τους . Την κα Γεννηματά συνόδευε  ο Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος

 

Οι κάτοικοι της ανέφεραν ότι ήταν αβοήθητοι όταν τα πύρινα μέτωπα πλησίασαν και ότι χάρις τις προσπάθειες τους διέσωσαν τελικά το χωριό.   Οι κάτοικοι της τόνισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα με τις καλλιέργειες που κάηκαν και την έλλειψη των ζωοτροφών.

Στο τέλος η κα  Γεννηματά επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες και συνομίλησε μαζί τους για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν.

Αυτή τη ζωγραφιά δώρισε το  κοριτσάκι της οικογενείας από τις Πεύκες που έμεινε χωρίς σπίτι από τις φλόγες στη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ όταν τους επισκέφθηκε

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στη  συνέχεια έφτασε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας συνοδεία του Δημάρχου Αρχαίας ολύμπιας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη  ,όπου συνάντησε πολίτες και συνομίλησε μαζί τους

Στη συνεχεία κατευθύνθηκε  στο χώρο όπου συλλέγονται τα νερά φαγητά είδη πρώτης ανάγκης από  όλη την Ελλάδα και συνομίλησε με εθελοντές κυρίως νέα παιδιά όπου τους έδωσε συγχαρητήρια για το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης ως προς τους πυρόπληκτους.

Στη συνεχεία μαζι με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη  και το Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λαττα συμμετείχαν σε σύσκεψη με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα της περιοχής.

Οι πρόεδροι ζήτησαν από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

1)Άμεση αποκατάσταση των ζημιών

2)Διαχρονικό σχέδιο ανασυγκρότησης και πυροπροστασίας

3)Να αποδοθούν ευθύνες

Στη σύσκεψη η κα Γεννηματά δήλωσε :

Οι Ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, δεν πρέπει να αφήσουμε να ερημωθεί η ελληνική περιφέρεια μετά τις καταστροφές. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν έκανε κανένα λάθος. Αναδείχθηκε το έλλειμμα της πρόληψης και ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Αποδείχθηκε ότι απέτυχε το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής.Το μήνυμα που πήραμε από τους κατοίκους σε όλους τις περιοχές ήταν η εγκατάλειψη.

Ζητάμε Άμεση αποκατάσταση των ζημιών και σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ηλεία και για τη Γορτυνία και για όλες τις περιοχής που επλήγησαν.Θα είμαστε πολύ σκληροί με την κυβέρνηση και θα μας βρουν απέναντι τους.Η ιστορία για το δήθεν επιτελικό κράτος κατέρρευσε

«Συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους της Ηλείας που έχασαν τα πάντα»

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την υποστήριξή της και την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους πυρόπληκτους της Ηλείας.

«Συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους της Ηλείας που έχασαν τα πάντα και δικαιολογημένα νιώθουν οργή και αγανάκτηση. Για την Κυβέρνηση φαίνεται πώς όλα έγιναν καλά. Φταίει μόνο η επικοινωνία. Γι’ αυτό διόρισαν σήμερα νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με τέτοια καταστροφή κανένας στην Κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πολιτική ευθιξία», τόνισε.

Γεννηματά: Στηρίζω τα αιτήματα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής

Την υπόσχεση στήριξης των αιτημάτων του πυρόπληκτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή προέδρων πληγεισών Κοινοτήτων και άλλων φορέων.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, υποδεχόμενος την κα Γεννηματά, της επέδωσε υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης που έχει επιδώσει τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με κορυφαίο αίτημα την εκπόνηση Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τον Δήμο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αύριο χωρίς ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Της το χρωστάνε αυτό το πρόγραμμα της Ολυμπίας, όφειλαν να το πράξουν και χωρίς αυτή την καταστροφή γιατί η Ολυμπία είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι παγκόσμιο μέγεθος και είναι τιμή για τη χώρα που υπάρχει αυτός ο τόπος, ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε ούτε το 2004, ούτε το 2007, ούτε μετέπειτα από τις επόμενες κυβερνήσεις».

Ο Δήμαρχος, πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, έδωσε ιδιαίτερη σημασία τόσο στη στήριξη των επιχειρήσεων που, χωρίς να έχουν ζημιές, επλήγησαν έμμεσα από την πυρκαγιά, όσο και στην αποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείτο στον πρωτογενή τομέα και για τουλάχιστο μια πενταετία θα είναι οικονομικά ανενεργό. Τόνισε ακόμη ότι μόνο με διαδικασίες άμεσης εκτέλεσης “fast track” θα μπορούσε να «τρέξει» γρήγορα ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ζήτησε από την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τη στήριξη των αιτημάτων του Δήμου.

Ναι σε Ειδικό Πρόγραμμα για την Ολυμπία

Η κα Γεννηματά, αφού άκουσε τον Δήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με το πλαίσιο αιτημάτων του Δήμου, τονίζοντας ότι απαιτείται πολιτική και σχεδιασμός για να γίνουν αυτά πράξη. Ανέφερε ότι είναι υποχρέωση του Κινήματος Αλλαγής να σκύψει με ευθύνη και συνέπεια πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, πιέζοντας την Κυβέρνηση για τις απαιτούμενες πολιτικές λύσεις. Τόνισε επίσης ότι αυτή η πίεση θα είναι μεγάλη, όχι μόνο για την αποκατάσταση, αλλά και για την απόδοση ευθυνών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης δεν πρέπει να αφορά μόνο την Εύβοια αλλά και την Ηλεία, τη Γορτυνία και όσες περιοχές επλήγησαν σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει προτείνει το ΚΙΝΑΛ να γίνει μέσα από διάλογο με τους θεσμικούς φορείς και συναίνεση, με διαφάνεια και δημοκρατικό προγραμματισμό.

Η κα Γεννηματά θεώρησε αποτυχημένο το μοντέλο του Ταμείου Μολυβιάτη, ενώ προσυπέγραψε την άποψη του Δημάρχου να αναδειχθεί επιτέλους η Αρχαία Ολυμπία όπως αρμόζει σ’ έναν τέτοιο τόπο διεθνούς κύρους. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΙΝΑΛ προτείνει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου διεθνούς προπονητικού κέντρου ικανού να δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο, σε συνδυασμό με το brand και μια νέα λογική ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, με οικονομία κλίμακας και σύγχρονες πρακτικές.

Νωρίτερα η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε την πυρόπληκτη περιοχή της Κοινότητας Πευκών και συνομίλησε με κατοίκους που έχουν ζημιές σε σπίτια και περιουσίες. Κατά την είσοδό της στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε τους χώρους όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, εκφράζοντας τον θαυμασμό της για το μεγάλο ρεύμα αλληλεγγύης αλλά και για τους δεκάδες εθελοντές που βοηθούν στη διαχείριση όλου αυτού του υλικού.

patrisnews.com