Φορολοταρία: Αυτά είναι τα κίνητρα για πληρωμές με κάρτα – Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Καινούργια κίνητρα για να ενισχυθούν οι πληρωμές με κάρτα, αλλά και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η φορολοταρία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές δρομολογούνται με σκοπό να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών, τόσο για να κάνουν περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές, όσο και για να κόβουν αποδείξεις οι κλάδοι που θεωρούνται «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.

Έτσι, οι κληρώσεις που γίνονται κάθε μήνα με έπαθλο 1.000 ευρώ για ισάριθμους πολίτες, ενδέχεται να αντικατασταθούν από κληρώσεις με μεγαλύτερα ποσά για λιγότερους τυχερούς, καθώς αναμένεται αύξηση στο σχετικό κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τα ποσά αυτά μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, ενώ οι κληρώσεις ενδέχεται να γίνονται ίσως και σε εβδομαδιαία βάση ή με τζακ ποτ στις περιόδους των εορτών.

Επίσης, εξετάζεται το ενεδεχόμενο στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν πληρωμές μόνο από κλάδους που συνηθίζουν να φοροδιαφεύγουν, όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία και δαπάνες σε γιατρούς και δικηγόρους.

Ξανά οι χάρτινες αποδείξεις

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ξανά σε ισχύ τις χάρτινες αποδείξεις, αξιοποιώντας μια νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για smartphones, η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητά τους, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που εκδίδονται με κωδικό QR.

Εξετάζεται δε να δίνεται μπόνους σε όσους βοηθούν στον εντοπισμό εικονικών αποδείξεων από κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Στην περίπτωση αυτή, το μπόνους μπορεί να περιλαμβάνει ολόκληρο το ποσό ή ένα ποσό κατ’ αποκοπήν.

Οι χάρτινες αποδείξεις που θα σκανάρονται θα μπορούν υπό προϋποθέσιες να προσμετρώνται στη φορολοταρία ή στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους.