Φωτιά στην Αρκαδία: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική στη Γορτυνία

Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή της Γορτυνίας Αρκαδίας, καθώς και την Πέμπτη υπήρχαν μεγάλες αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην περιοχή.

Οι άνεμοι ενισχύθηκαν στην Αρκαδία με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν από τη φωτιά σπίτια σε οικισμούς όπως Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι.

Στην Ηλεία μέχρι το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, ενώ η βροχή που έπεσε σε κάποιες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έσβησε και τις τελευταίες εστίες.

Την ίδια ώρα στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβέστες επιχειρούσαν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται πως μέχρι τις 20 Αυγούστου παρατείνεται η η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη την επικράτεια η μετακίνηση, διέλευση, παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 106 δασικές πυρκαγιές. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Νεοχώρι Αρκαδίας χθες το μεσημέρι, με τις φλόγες να φτάνουν στα πρώτα σπίτια. Στο σημείο επιχειρούσαν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς η φωτιά ήταν δύσκολο να ελεγχθεί και ο πρωταρχικός στόχος ήταν να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται πως σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας ο κίνδυνος πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4):

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων).
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας).
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Λακωνίας).
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Λέσβου, Π.Ε. Χίου, Π.Ε. Σάμου, Π.Ε. Ικαρίας).