Γαρίδες τας κεµπάπ

Από τον Γρηγόρη Χέλμη

Υλικά

  • 2 σφηνάκια ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 µέτριο κρεµµύδι, τριµµένο (στραγγίζοντας τα υγρά που θα βγάλει πιέζοντας ελαφρά)
  • 10 γαρίδες Νο 2 (καθαρισµένες από τα µεσαία κελύφη και το µαύρο έντερο της πλάτης)
  • 1 γεµάτη κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτας
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1/3 ξυλάκι κανέλα
  • 3 κόκκους µπαχάρι
  • 5 γαρίφαλα
  • αλάτι
  • µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, που να χωράει τις γαρίδες σε µονή στρώση, ζεσταίνουµε το 1 σφηνάκι ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουµε και σοτάρουµε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές, αφήνοντάς τες σχετικά ωµές στο κέντρο. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.

Προσθέτουµε το δεύτερο σφηνάκι ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουµε το τριµµένο κρεµµύδι µέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει και να λιώνει, ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα. Ρίχνουµε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουµε ελαφρά. Σβήνουµε µε το ούζο και µόλις εξατµιστεί το αλκοόλ προσθέτουµε τα µπαχαρικά, τις γαρίδες και νερό µέχρι να καλυφθούν κατά τα 2/3.

Κλείνουµε το τηγάνι µε το καπάκι και βράζουµε σε µέτρια φωτιά µέχρι να µειωθούν τα υγρά στο µισό. Αφαιρούµε τα µπαχαρικά και σερβίρουµε µε φέτες φρυγανισµένου ψωµιού που έχουµε «περάσει» την επιφάνειά τους µε µια κοµµένη σκελίδα σκόρδο και έχουµε ραντίσει µε λίγο ελαιόλαδο.