“Γυμνή” η υπηρεσία φυσικών καταστροφών – Εγιναν έκτακτες προσλήψεις, έμεινε “εκτός” η Δυτική Ελλάδα

Με οκτώ υπαλλήλους όλους κι όλους, επιφορτισμένους για τον έλεγχο και αποκατάσταση εκατοντάδων περιπτώσεων πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, έχει εγκαταλείψει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας.

Η νεοσύστατη υπηρεσία που ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από έναν χρόνο, έχει στην περιοχή ευθύνης της, τις περιφερειακές ενότητες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και από πλημμύρες προηγουμένων χρόνων, ενώ δεν διαθέτει δικά της γραφεία και στεγάζεται προσωρινά σε περιορισμένο χώρο στο κτίριο του ΤΑΣ Αχαΐας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η νέα διεύθυνση έμεινε εκτός από την πρόσκληση πρόσληψης 90 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας που προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών, για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για το έργο της αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση που δημοσίευσε στις 2 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υποδομών, προβλέπονται 70 θέσεις για την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (έδρα Αθήνα) όπου ήδη υπηρετούν 200 υπάλληλοι και 20 θέσεις για την αντίστοιχη διεύθυνση της Βόρειας Ελλάδας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), όπου ήδη υπηρετούσαν 40 υπάλληλοι.

Το περίεργο είναι ότι στην εισαγωγή της πρόσκλησης, αναφέρονται οι πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και τα νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Λευκάδα) που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό», αλλά στην κατανομή των θέσεων δεν προβλέπεται ούτε μια για την τοπική υπηρεσία.

Είναι ενδεικτικό να σημειωθεί πως, στην περιοχή αρμοδιότητας της νέας διεύθυνσης, έχουν λάβει χώρα την τελευταία τριετία περίπου 15 συμβάντα (σεισμοί, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, κ.λπ.) με σημαντικότερα τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και Αυγούστου στην Πελοπόννησο (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία καθώς και Κορινθία), καθώς και τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στα νησιά του Ιονίου.

Οι  πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, είναι πάνω από 800 με υποθέσεις που αφορούν σε κατοικίες, αγροικίες, αποθήκες, επιχειρήσεις και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές.

Με 8 υπαλλήλους, πως είναι δυνατόν να ανταποκριθεί η νεοσύστατη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας, μπροστά σε αυτό το έργο; Και οι πληγέντες δικαιούχοι των σχετικών μέτρων αποκατάστασης, πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να δουν την έγκριση των φακέλων τους;