Η «Αφγανή κοπέλα», το κορίτσι του National Geographic διέφυγε στην Ιταλία

Το γνωστό σε όλους μας «κορίτσι από το Αφγανιστάν» το πρόσωπο του οποίου μάθαμε μέσα από το περιοδικό του National Geographic έφτασε στην Ιταλία στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης Αφγανών από χώρες της Δύσης, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Το γεγονός ανακοίνωσε την Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ίδια ζήτησε να φύγει από τη χώρα. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είπε ότι η Ιταλία οργάνωσε την μεταφορά της Σαρμπάτ Γκούλα. Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η ιταλική κυβέρνηση θα αναλάβει την ενσωμάτωση της γυναίκας στη ζωή της Ιταλίας.

 

Η ιστορία της γυναίκας

 

Η Γκούλα απέκτησε διεθνή φήμη το 1984 ως Αφγανή πρόσφυγας μετά τον πόλεμο, χάρη στο καρέ που τράξηξε ο φωτογράφος Στιβ Μακ Κάρι, όπου εικονίζεται να κοιτάζει τον φακό με διαπεραστικά πράσινα μάτια. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του National Geographic. Ο Μακ Κάρι την ξανασυνάντησε το 2002.

Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα εμφανίστηκε στο Πακιστάν το 2014 αλλά κρύφτηκε όταν οι αρχές την κατηγόρησαν ότι αγόρασε μια πλαστή πακιστανική ταυτότητα και διέταξαν την απέλασή της. Μεταφέρθηκε στην Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος της παρέθεσε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσε τα κλειδιά για ένα νέο διαμέρισμα.

 

Η Ιταλία ήταν μία από τις πολλές δυτικές χώρες που μετέφεραν εκατοντάδες Αφγανούς από τη χώρα μετά την αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.