Η Δέλτα «τρυπώνει» στα σπίτια – Φόβοι για τους ανεμβολίαστους των 50 και άνω

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που κρίνει την διαχείριση από εδώ και στο εξής της πανδημίας, καθώς με βάση την μεταδοτικότητα της και την εξάπλωση που έχει στην ανοικτή κοινότητα, θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο για την υγειονομική πορεία που έχει δείξει μέχρι ώρας η χώρα.

Μέχρι στιγμής τα δείγματα που υπάρχουν προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς, τόσο σε επίπεδο Αχαΐας, όσο και σε πανελλήνια κλίμακα, με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας και αντιπρόεδρο του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, να υπογραμμίζει ότι έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα.

«Τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και προβληματίζουν αφού έχουμε φτάσει στο τέλος του καλοκαιριού και σε περίπου ένα με 1,5 μήνα από τώρα όπου θα ξεκινήσει να πέφτει η θερμοκρασία θα χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τους ανοικτούς χώρους και να βρισκόμαστε κυρίως σε κλειστούς.

Ταυτόχρονα μας ανησυχεί ιδιαίτερα το τι θα φέρουν στις βαλίτσες τους οι εκδρομείς του Αυγούστου, με δεδομένο ότι ακόμα για αρκετό κόσμο δεν έχουν τελειώσει οι διακοπές του, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δούμε μία ακόμα μεγαλύτερη διασπορά».

Όλα αυτά τα στοιχεία εκτός από ανησυχητικά απέχουν αρκετά από τις προσδοκίες που υπήρχαν στις αρχές της περασμένης άνοιξης όταν ξεκινούσε ο εμβολιασμός.

«Είναι γεγονός ότι από την μία ο παράγοντας της μετάλλαξης Δέλτα και από την άλλη η στάση των αντιεμβολιαστών που δείχνουν να είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους και να επιμένουν σε αυτές, δεν βοήθησαν στην βελτίωση των δεδομένων εν όψει του χειμώνα» τονίζει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα με τους παράγοντες αυτούς είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε μεγάλη χαλάρωση προς τα μέτρα για αυτό και έχει κριθεί αναγκαίο η επιβολή νέων».

Οι νέοι οδηγούν την πανδημία

Όμως ο μεγάλος “πονοκέφαλος” για τις αρχές έχει να κάνει με τους κλειστούς χώρους και τον επερχόμενο χειμώνα.

«Η ανησυχία όλων όσων ασχολούνται με τη δημόσια υγεία αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα και την μεταδοτικότητα που δείχνει αυτή ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους.

Η Δέλτα είναι αυτή που θα καθορίσει την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου στελέχους διαφέρει σε αρκετά σημεία από τον αρχικό ιό που ξεκίνησε από την Κίνα.

Χτυπάει ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν νοσούν σοβαρά, αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να εισβάλει ο ιός εντός των οικογενειών και να προσβάλει τους μεγαλύτερους.

Εκεί, οι άνω των 50 ετών ανεμβολίαστοι θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι εντελώς απροστάτευτοι και αθωράκιστοι απέναντι σε αυτή τη νέα συμπεριφορά που δείχνει να έχει ο ιός».

Το εμβόλιο και η “Δέλτα”

Και σε αυτή την περίπτωση όμως η μοναδική λύση για την προστασία των οικογενειών και του ενδοοικογενειακού περιβάλλοντος από τον ιό, είναι το εμβόλιο.

«Σύμφωνα με μια μελέτη της CDC οι εμβολιασμένοι έχουν εννιά φορές περισσότερες πιθανότητες να προστατευθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα από ότι οι μη εμβολιασμένοι και ακόμα πολύ περισσότερες πιθανότητες από το να προστατευθούν από μια βαριά νόσηση του ιού και από τον θάνατο».

Το σημαντικό λοιπόν που πρέπει να κάνει κάποιος, εφόσον θέλει να προστατευθεί από τον ιό, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, για την διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει να κάνει με τρία πράγματα, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου. Εμβόλια, τεστ και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας κατά του ιού.