Η Μεσόγειος φλέγεται, θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ισπανία

Οι Ισπανοί έζησαν την πιο ζεστή μέρα του 2021 το Σάββατο 14 Αυγούστου, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κύμα καύσωνα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Στην Ιταλία οι αρχές έχουν θέσει 16 πόλεις σε κατάσταση υψηλού κινδύνου για την υγεία,  (115 F), ενώ οι αρχές στην Ιταλία διεύρυναν τον αριθμό των πόλεων που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για κινδύνους για την υγεία, ενώ σε επιφυλακή λόγω ζέστης και κινδύνου πυρκαγιών εξακολουθεί να είναι από τη Δευτέρα και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομέ, η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών: 46,9 βαθμούς στο Μοντόρο της Κορδοβίας, στα νότια της Ανδαλουσίας. Εάν επιβεβαιωθεί, θα ισοβαθμίσει με το ρεκόρ θερμότητας της χώρας, που είχε οριστεί στην ίδια πόλη τον Ιούλιο του 2017.

Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ευρώπη το έχει πάντως η Αθήνα, από το 1977 όταν η Αθήνα έφτασε τους 48,0 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γρανάδα, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 45,4 βαθμούς Κελσίου, λίγοι άνθρωποι βγήκαν έξω και όσοι βγήκαν φωτογράφιζαν τα δημόσια θερμόμετρα, που έδειχναν τις θερμοκρασίες που εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ρογιέ, επιστήμονα του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα,  ο καυτός αέρας από την έρημο της Σαχάρας έχει φέρει μέρες καύσωνα και ενισχύει τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλα τα κράτη της Μεσογείου, και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

«Το κύμα καύσωνα που βιώνουμε τώρα είναι πολύ ακραίο και πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι φυσιολογικό, πως έχουμε καλοκαίρι. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό», εξήγησε.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή της Μεσογείου ξεπερνούν κατά πολύ τον τυπικό ζεστό, ξηρό καιρό του Αυγούστου και αντίθετα «είναι ακραίες, και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή».

Στην Ισπανία, οι νυχτερινές θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τους 25 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας, και ο Ντομινίκ Ρογιέ ανησυχεί ότι πολλοί κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά κλιματιστικών, όπως τα ευάλωτα άτομα, οι άστεγοι και οι εργαζόμενοι στο ύπαιθρο.

Στη γειτονική Πορτογαλία, η κυβέρνηση έθεσε σε επιφυλακή 14 από τις 18 περιφέρειες της χώρας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας λόγω του «σημαντικά αυξημένου κινδύνου» πυρκαγιών, καθώς η θερμοκρασία προβλέπεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, αυτή η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί ποτέ στην Πορτογαλία, τους 47,3 βαθμούς Κελσίου στο Αλεντέζο το 2003.

Στην Ιταλία, οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τον αντικυκλώνα Λούσιφερ, που έφερνε ζεστό αέρα από την Αφρική, και οι αρχές ανησυχούν για τους ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα. Για τον λόγο αυτό επέκτειναν την προειδοποίηση λόγω υψηλών θερμοκρασίων σε 16 πόλεις.

Οι θερμοκρασίες στην Ιταλία έφτασαν έως και 37 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και την Μπολόνια, περιοχές που το υπουργείο Υγείας έθεσε σε κόκκινο συναγερμό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή, τις παραδοσιακές διακοπές του Φεραγκόστο, δηλαδή τη θρησκευτική γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, που σηματοδοτεί την ετήσια έξοδο των καλοκαιρινών διακοπών από τις ιταλικές πόλεις, όπως και στην Ελλάδα.