Η παράσταση «Ελπίς πατρίδος» στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας στις 21 Αυγούστου

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ελπίς πατρίδος» στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, είναι μια παράσταση αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, και παρουσιάζεται από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας το Σάββατο 21 Αυγούστου.

Πληροφορίες παράστασης:

«Ελπίς πατρίδος»

(ο τίτλος είναι από το ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου)

 

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

Με  τον Μανώλη  Μητσιά, τον Γρηγόρη Βαλτινό

και τη Μαρία Καλλιμάνη η παράσταση «Ελπίς πατρίδος»

στις 21 Αυγούστου στο Αρχαίο θέατρο Αιγείρας με την επιμέλεια της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου

και του Σάκη Παπαδημητρίου.

Συμμετέχει η Έλενα Λεώνη και ο Νίκος Παρασκευόπουλος

 

Πρόκειται για ένα σύνθετο μουσικοθεατρικό αναλόγιο με τίτλο παρμένο από την ομώνυμη ωδή του Ανδρέα Κάλβου, που συμπυκνώνει την ιστορία των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους. Κείμενα εμβληματικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της Εκκλησίας αλλά και  κείμενα-μαρτυρίες αγωνιστών και απλών ανθρώπων εμπλέκονται με μελοποιημένη ποίηση, παραδοσιακά τραγούδια και δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα.

Από τον Θούριο του Ρήγα, τον λόγο του Κολοκοτρώνη και τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στον λόγο του Βενιζέλου και του Τρικούπη. Από  τον λόγο του απλού πολεμιστή του 1940 και  της Καλαβρυτινής μάνας  στον καημό του μικρασιάτη πρόσφυγα  και  του εργάτη μετανάστη. Από τη δημοτική ποίηση στην ποίηση του Σολωμού, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη και της Κικής Δημουλά.  Από το παραδοσιακό τραγούδι στη μουσική του Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Μαρκοπούλου και των σύγχρονων συνθετών. Μέσα από όλους αυτούς που άφησαν το αποτύπωμά τους στο διάβα της Ιστορίας  θα αναδειχθούν στιγμές και εικόνες μιας Ελλάδας που σε αυτά τα 200 χρόνια δε σταμάτησε ποτέ να πολεμά, να διχάζεται, να γονατίζει, να αντιστέκεται και να προχωρά.

αφισα min

Ο Μανώλης Μητσιάς ένας από τους εμβληματικούς ερμηνευτές της Ελλάδας, με συνεργασίες με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, θα τραγουδήσει τραγούδια που σημάδεψαν τη σύγχρονη μουσική ιστορία της χώρας μας. Μαζί του η νεαρή Αιγιώτισσα ερμηνεύτρια Έλενα Λεώνη.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός από την άλλη, ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου, μαζί με την καταξιωμένη  Αιγιώτισσα ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη  και τον ηθοποιό Νίκο Παρασκευόπουλο θα περιδιαβούν με κείμενα όλη την ιστορία της Ελλάδας από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Την επιλογή των κειμένων και τη  σύνθεση του πρωτότυπου κειμένου της παράστασης έχει κάνει  η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου.

Τις μουσικές επιλογές  και τις πρωτότυπες συνθέσεις  και μελωδίες που  ντύνουν την παράσταση επιμελείται ο συνθέτης  Σάκης Παπαδημητρίου.

Τα τραγούδια και τις μουσική της παράστασης αποδίδουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ πιάνο,  Ηρακλής Ζάκας  μπουζούκι , μαντολίνο   Σάκης Παπαδημητρίου  κιθάρα , παραδοσιακά όργανα.

Συμμετέχουν  μέλη του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου δημιουργώντας εικόνες από τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας.

Χορογραφία, χορός :  Χαρά Βάκρινου.

Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της ΔΗΚΕΠΑ και είναι υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Θα ανακοινωθούν σύντομα τα σημεία προπώλησης των εισιτηρίων.