Η πρώτη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Πάτρα το 1975

Στις 15 Αυγούστου του 1975 ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει την πρώτη του συναυλία στην Πάτρα στο Στάδιο της Παναχαϊκής. Πρόκειται για ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός το οποίο καλύπτει εκτενώς ο τοπικός Τύπος της εποχής. Η συναυλία δόθηκε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πατρέων. Το ρεπερτόριο περιελάμβανε το έργο του συνθέτη, Canto General σε ποήση του Pablo Neruda. Στη συναυλία συμμετείχε και ο Μάνος Κατράκης.

Στον απόηχο της συναυλίας ο Τύπος και συγκεκριμένα ο Θανάσης Σταματόπουλος γράφει: Δεν ήταν μόνο ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψηλού επιπέδου, η προχθεσινή συναυλία εις το Στάδιον της Παναχαϊκής. Ήταν ένα ταυτόχρονα ένα ξέσπασμα λευτεριάς”.

Μετά το τέλος της συναυλίας ο Μίκης Θεοδωράκης, απάντησε σε ερωτήσεις. Για τη συναυλία που μόλις είχε ολοκληρωθεί είπε: “Είναι μια προσφορά για την εκπολιτιστική κίνηση της Πάτρας και 7000 λαός που άκουσαν την σημερινή συναυλία πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι γιατί ίσως να μην ξανακουστεί πάλι, τέτοιας μορφής συναυλία”.

Σε ερώτηση για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ:

“Μια τέτοια ερώτηση δεν είναι δυνατόν να λάβη απάντηση τώρα μετά από μια τέτοια συναυλία και μετά από τόση κούραση. Ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου αν ήταν στη θέση μου δεν θα σου απαντούσε”.