Η «συγγνώμη» των Θάνου – Κεντέρη

Ήταν οι μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ωστόσο μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης δεν θα παραστούν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Υποστηρίζουν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή, κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στο Ολυμπιακό Χωριό για να υποβληθούν στο τεστ. Έρευνα θα δείξει αργότερα ότι το ατύχημα ήταν εικονικό.

Στις 18 Αυγούστου και ύστερα από απολογία στην ΔΟΕ ανακοινώνουν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες και ζητούν συγγνώμη από όσους περίμεναν να τους δουν. Τονίζουν όμως ότι δεν έχουν λάβει ποτέ παράνομες ουσίες.

«Κατέθεσα όλα τα στοιχεία για την υπόθεση μου. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ποτέ μου δεν ειδοποιήθηκα για να περάσω έλεγχο ντόπινγκ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω περάσει πάνω από 30 ελέγχους οι οποίοι ποτέ δεν μου δημιούργησαν πρόβλημα» είπε ο Κώστας Κεντέρης, που βγήκε πρώτος από την απολογία στην ΔΟΕ. Ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνεργασίας του με τον προπονητή Χρήστο Τζέκο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές.

«Ήρθα να καταθέσω τα στοιχεία. Κάποιοι με κατηγορούν ότι έκανα χρήση αναβολικών ουσιών. Κάποιοι απλώς δεν με γνωρίζουν. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες για το γεγονός ότι δεν θα συμμετάσχω. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ελληνική ομάδα» είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Θάνου.

Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν είχαν λάβει μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών. Αντίθετα στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ.

Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004.  Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 αθωώθηκαν ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.