Η ζώνη ξαναδούλεψε αλλά δεν είναι για χόρταση

Ο Δημήτρης Πρίφτης βρήκε τον τρόπο να κερδίζει παιχνίδια και χρόνο αλλά...

Γράφει ο Τάσος Αγραπίδης

O Δημήτρης Πρίφτης βρήκε τον τρόπο να καμουφλάρει τις αδυναμίες των «πράσινων», να κερδίσει ματς και χρόνο ώστε να δουλέψει στο υπάρχον ρόστερ για τυχόν βελτιώσεις. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Μαζί με τη ζώνη, η οποία «έσκασε» την Ζενίτ, κερδίζει σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια τον Νεμάνια Νέντοβιτς που ως τώρα δεν είχε δείξει αυτά που μπορεί να κάνει.

Όμως αν εξαιρέσουμε τον Νέντοβιτς, η ζώνη δεν είναι για χόρταση. Η ζώνη δείχνει την αδυναμία ή την απροθυμία των αμυνόμενων να ακολουθήσουν τον αντίπαλό τους.

Συνήθως η άμυνα είναι θέμα θέλησης. Δεν θέλει δα και εξαιρετικές δεξιότητες για να παίξεις άμυνα παρά μόνο θέληση. Πρέπει να θες και να γουστάρεις να παίξεις άμυνα σε έναν παίκτη. Να τον πιάσεις και να τον «ξεζουμίσεις», ώστε να μην έχει δύναμη και ενέργεια να σηκωθεί και να σουτάρει καλά.

Ευτυχώς και για τον Παναθηναϊκό και για τον Δημήτρη Πρίφτη η ζώνη έχει δουλέψει καλά σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια και η νίκη έχει έρθει.

Εχθές όσο η Ζενίτ ήταν εύστοχη η ζώνη δεν δούλευε. Στις αρχές το σκόρ είχε γράψει 0-12. Όσο περνούσε η ώρα όμως και η Ζενίτ κουραζόταν, ξεκίνησε να αστοχεί και το «τριφύλλι» μάζευε την διαφορά.

Κύριος εκφραστής των επιθέσεων ήταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς για ακόμα ένα παιχνίδι καθώς και οι Μέικον, Παπαγιάννης. Ο Σέρβος γκαρντ ήταν και σε αυτό το παιχνίδι σε τρομερή κατάσταση, δημιούργησε για τον ευατό του αλλά και για τους συμπαίκτες του και έδειξε πως δεν είναι ευθυνόφοβος παίρνοντας το πιο κρίσιμο σουτ του παιχνιδιού μπροστά στον Κουζμίνσκας, ο οποίος είχε ευστοχήσει σε τρίποντο και είχε φέρει την Ζενίτ σε ρόλο οδηγού με το σκορ στο 59-61.

Ε, αυτός ο «φονιάς», χωρίς καλά καλά να το σκεφτεί το «μπουμπούνισε» από τα 7.5 – 8 μέτρα, το έβαλε και ξανα έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά. Αυτό το τρίποντο αποδείχτηκε μαχαιριά στην καρδιά της Ζενίτ, αφού μετά από αυτό δεν κατάφερε να βγάλει αντίδραση και ηττήθηκε, δίκαια.

Όμως υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη νίκη του Παναθηναϊκού. Και σε αυτή και στο ΣΕΦ.

Αυτός είναι η αστοχία της αντίπαλης ομάδας.

Για να σπάσει η ζώνη θέλει καλή κυκλοφορία και καλό σουτ. Αν δεν έχεις αυτά τα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά στην ομάδα σου δεν μπορείς εύκολα να σπάσεις τη ζώνη. Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός είχε 14% στα σουτ τριών πόντων, ενώ εχθές η Ζενίτ είχε 22%. Με αυτά τα ποσοστά δεν μπορείς να κερδίσεις τον Παναθηναϊκό.

Όσο ο Παναθηναϊκός θα παίζει άμυνα χώρου, θα πρέπει να κρατάει τους αντίπαλούς του σε αυτά τα ποσοστά. Αν ανέβουν τότε ούτε η ζώνη δεν θα γλυτώσει τον Παναθηναϊκό, ωστόσο με αυτήν κέρδισε δύο πολύ δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια και θα ήταν μέγα λάθος να την βγάλει εντελώς από το οπλοστάσιό του.